Festival pozorišnih manjina sledeće sedmice u Novom Sadu

29 Sep 2017

Synergy#WTF osmišljen je da na jednom mestu okupi pozorišne umetnike koji u sredinama u kojima žive stvaraju na jezicima manjinskih nacionalnih zajednica kojima pripadaju

Pozorišni festival jezičkih manjina sveta održaće se u Novosadskom pozorištu, Srpskom narodnom pozorištu i Galeriji Matice srpske od 2. do 6. oktobra, najavljeno je iz Novosadskog pozorišta.

Uvod u festival Synergy#World Theater Festival biće premijera predstave “Grobnica za Borisa Davidoviča” Novosadskog pozorišta.

Na programu su potom predstave “Dibuk” Državnog jevrejskog pozorišta iz Bukurešta, “Mankurt” Ruskog dramskog pozorišta “Maksim Gorki” iz Astane u Kazahstanu, “Sentandrejsko jevanđelje” Srpskog pozorišta iz Budimpešte, “Otelo” Turskog teatra iz Skoplja.

Na programu su i “Galeb” ansambla “Mikloš Tompa” iz Targu Mureša u Rumuniji, “Kafana kod Jeremije” ansambla “Danica” iz Salcburga, navodi se u saopštenju.

U okviru festivala, u sredu, 4. oktobra će biti održan simpozijum “Uloga i značaj jezika u procesu individualne i kolektivne samoidentifikacije“.

Synergy#WTF osmišljen je tako da na jednom mestu okupi profesionalne pozorišne umetnike koji u sredinama u kojima žive stvaraju na jezicima manjinskih nacionalnih zajednica kojima pripadaju.

Na festivalu mogu da učestvuju profesionalne pozorišne trupe i pozorišta koji su autentičan umetnički izraz manjinskih jezičkih zajednica u zemljama u kojima žive, van svojih matica.

Festival jezičkih manjina sveta Synergy#WTF osmislio je Valentin Vencel, direktor Novosadskog pozorišta, koje je i nosilac projekta.

Osnivač festivala je Grad Novi Sad koji ga je uvrstio u projekat kandidature glavnog grada Vojvodine za evropsku prestonicu kulture 2021. godine.

Kako se navodi, festival će se održavati svake godine u oktobru i biće revijalnog karaktera.

Više o festivalu se može pogledati na sajtu festivala.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!