Festival o kulturnoj i društvenoj sceni Kosova u Beogradu

17 sep 2014

Posetioci Festivala imaće prilike da se upoznaju sa kosovskom kulturnom scenom: pozorištem, filmom, muzikom, likovnim stvaralaštvom

Festival pod nazivom “Miredita, Dobar dan!”, na kojem će beogradskoj javnosti biti predstavljena kulturna i društvena scena Kosova, biće održan od 18. do 21. septembra u glavnom gradu Srbije.

“Ovaj festival će biti organizovan svake godine u cilju poboljšanja društvenih, političkih i kulturnih odnosa i uspostavljanja trajnog mira i normalizacije odnosa Srbije i Kosova”, naveli su organizatori u saopštenju za javnost.

Dodaje se da je inspiracija za osnivanje i realizaciju festivala Bekim Fehmiu, “albanski, kosovski, beogradski, jugoslovenski i svetski glumac – simbol zajedničke prošlosti sa svim njenim izazovima, dostignućima i nerazumevanjima”.

Posetioci Festivala imaće prilike da se upoznaju sa kosovskom kulturnom scenom: pozorištem, filmom, muzikom, likovnim stvaralaštvom. Pored toga, održaće se i javne debate na kojima će se kritički preispitivati odnosi Beograda i Prištine, sa stanovišta nasleđa prošlosti, ali i sa stanovišta perspektiva saradnje u oblasti ekonomije, trgovine, obrazovanja, sporta, civilnog sektora i svih delova društva.

Festival će biti otvoren sutra uveče, koncertom Rone Nišliju u Beogradskoj filharmoniji. U okviru programa festivala, između ostalog, u petak uveče posetioci će imati priliku da u Kulturnom centru “Parobrod” pogledaju filmove Bljerte Zećiri, posvećene nestalim osobama i njihovim porodicama.

Inicijatori festivala su Građanske inicijative i Centar za praktičnu politiku iz Beograda, te Integra iz Prištine, a partnersku podršku pružili su forum ZFD za Zapadni Balkan i Fond za otvoreno društvo iz Prištine.

Ulaz na sve festivalske događaje je besplatan, sem što se za koncerte i predstave moraju rezervisati karte. Više informacija može se pronaći na: http://mireditadobardan.com/

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!