Festival Hearts in Harmony

15 Jun 2012

Uz decu iz Srbije, na festivalu koji se održava pod motom “Inkluzija u ritmu ljubavi” nastupiće i gosti iz Mađarske, Makedonije, Slovenije i Rusije

Velikim Koncertom dobrodošlice pod sloganom “Muzika koja pomera granice” sinoć je u novosadskoj Sinagogi otvoren festival horova “Srca u harmoniji” (Hearts in Harmony), koji za cilj ima da u inkluzivnim horskim radionicama i koncertima spoji osobe sa invaliditetom i osobe bez invaliditeta.

Uz decu iz Srbije, na festivalu koji se održava pod motom “Inkluzija u ritmu ljubavi” nastupiće i gosti iz Mađarske, Makedonije, Slovenije i Rusije a manifestaciju je podržala asocijacija “Evropa kantat” (Europa Cantat), koja okuplja evropske omladinske horove.

„Draga deco, ponosni smo na sve naše različitosti, na sve ono što čini našu pokrajinu a posebno na vas, na vaše znanje i umeće, na vaš entuzijam i na vašu ljubav za muziku, za umetnost”, rekao je na otvaranju pokrajinski sekretar za rad Miroslav Vasin.

Ovogodišnji festival odžaće se u Beogradu, Sremskim Karlovcima i u Novom Sadu.  Tokom festivala u sva tri grada će biti održano ukupno pet inkluzivnih horskih radionica, od kojih su četiri za učesnike iz Srbije, a jedna je namenjena gostima iz inostranstva.

Tokom pet dana festivala, pored inkluzivnih muzičkih radionica, biće održani i koncerti na kojima će u sva tri grada učestvovati inkluzivni horovi i orkestri muzičkih škola iz cele Srbije, koji među svojim đacima imaju i decu sa invaliditetom i sa smetnjama u razvoju.

U okviru programa biće odžana i profesorska konferencija na temu “Asistivne tehnologije i druge inovacije za pomoć osobama sa invaliditetom”, na kojoj će učestvovati šest domaćih i šest stranih predavača.

Među predavačima na profesorskoj konferenciji učestvovaće i violinista i kompozitor Kurt Kobl (Coble) iz Amerike, koji će predstaviti novi robotizovani bend žičanih instrumenata na kojima mogu da sviraju i deca sa smetnjama u razvoju i osobe sa invaliditetom.

Direktor festivala Miodrag Blizanac rekao je ranije da festival ima za cilj da promoviše socijalnu ravnopravnost i jednakost i najavio učešće hora “Ison” koji radi u okviru škole “Milan Petrović” iz Novog Sada, i u kojem zajedno pevaju i deca sa invaliditetom i deca bez invaliditeta.

“Ovih horom smo uspeli da dotaknemo srca i on za sedam godina broji 580 nastupa i tako  na pravi način promoviše mogućnost izražavanja dece sa invaliditetom i ostale dece koja žele da pomognu marginalizovanim grupama”, rekao je Blizanac.

Festival “Srca u harmoniji” organizuje udruženje “Vera, ljubav, nada” iz Novog Sada u saradnji sa evropskom horskom asocijacijom “Evropa kantat”.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!