Festival dobošara u Čoki od 5. do 7. septembra

04 Sep 2014

Međunarodni festival dobošara “Daje se na znanje” biće održan od 5. do 7. septembra u Čoki. Revijal…

Međunarodni festival dobošara “Daje se na znanje” biće održan od 5. do 7. septembra u Čoki.

Revijalni nastup dobošara, centralni deo manifestacije, rezervisan je za nedelju, 7. septembar, saopštili su organizatori.

Dobošari će se predstaviti na centralnoj bini, gde će udarajući u doboš vratiti građane u prošlost i uzvikujući “Daje se na znanje” pozvati ih da dođu i čuju najnoviju vest.

Nakon toga, sledi karnevalska povorka bubnjara i ostalih učesnika kroz Ulicu Maršala Tita, koju predvodi poznati bubnjar Dragoljub Đuričić, a zatim sledi vatromet.

U ranija vremena, kada nije bilo radija, televizije a kamoli interneta, važna saopštenja poput pobeda i poraza u ratovima, povećanja poreza, osnivanja škole, isplate penzija, mobilizacija i raspuštanja vojske…, sve su saopštavali dobošari.

Dobošar je obavezno morao biti pismen, bio je obično zaposlen u opštini, imao je jak glas, znao je lepo govoriti, a vesti je uglavnom završavao nekom dosetkom.

Išao je od ćoška do ćoška mesta, lupao u doboš, pozivao da se narod sakupi, a onda izvikivao čuveno: “Daje se na znanje!”

Posetioci će moći da uživaju u turističkom obilasku Čoke fijakerima, ali i da degustiraju hranu, koju će praviti članice udruženja žena iz čokanske opštine.

Festival počinje u petak, 5. septembra na fudbalskom stadionu u Čoki, žurkom na kojoj će nastupati di-džejevi.

U subotu će biti organizovano takmičenje u kuvanju ovčijeg gulaša i izbor najbolje doboš torte uz nastup tamburaških orkestara.

Organizatori festivala su Kulturno-istorijsko udruženje “Čokanski dobošari” i Udruženje građana “Razvoj sela”.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!