FDU: Podrška studentima za slobodno izražavanje mišljenja

06 Oct 2017

Fakultet reagovao nakon postupka koji je protiv studenata pokrenuo MUP zbog protesta "Protiv diktature"

Fakultet dramskih umetnosti (FDU)u Beogradu saopštio je danas da podržava pravo studenata na slobodno izražavanje mišljenja, a povodom podnošenja zahteva Ministarstva unutrašnjih poslova Prekršajnom sudu u Beogradu za pokretanje postupka protiv dvojice studenata FDU – Pavla Terzića i Gavrila Vučetića, zbog navodnog organizovanja neprijavljenog skupa “Protest protiv diktature” 21. aprila ove godine 2017. godine.

U saopštenju se ističe da je moralna obaveza profesora i nastavnika da zaštite studente od političkih i drugih pritisaka.

“Štiteći principijelno prava na slobodu kretanja, mišljenja i izražavanja, kao univerzalna ljudska prava, a podučavajući naše studente u duhu negovanja načela demokratije, građanskih prava i sloboda, FDU smatra da je naša moralna i profesionalna obaveza da naše studente zaštitimo od pokušaja političkih i svih drugih pritisaka, te da ih podržimo u slobodnom iskazivanju mišljenja. Naglašavamo, pri tom, da je naš stav principijelan, i da se odnosi podjednako na sve, pa i na pomenutu dvojicu studenata našeg Fakulteta”, navodi se u saopštenju za javnost Fakulteta dramskih umetnosti koje je potisao dekan Miloš Pavlović.

U saopštenju se dodaje da je ovo saopštenja stav svih nastavnika i saradnika koji su u radnom odnosu sa punim radnim vremenom na tom Fakultetu, zauzet na sednici Izbornog veća FDU održanoj 5. oktobra, na kojoj se raspravljalo o pokrenutom postupku protiv studenata.

Ministarstvo unutrašnjih poslova podnelo je pre nekoliko dana zahtev Prekršajnom sudu u Beogradu za pokretanje postupka protiv studenata koje je policija prijavila kao organizatore aprilskih protesta, iako su spontana okupljanja građana kao reakcija na neki događaj bez prethodne prijave zakonom dozvoljena.

Studenti se terete, kako se navodi u policijskom izveštaju, zato što su “vodili” skandidaranje ispred redakcije Informera”, te se “izdvojili na čelu kolone kao organizatori”, a kasnije ispred Skupštine pozvali okupljene da prihvate poziv lidera Nove stranke Zorana Živkovića da posmatraju sednicu parlamenta sa balkona.

Saslušanje Pavle Terzić i Gavrilo Vučetić kod sudije za prekršaje zakazano je za 17. oktobar.

Građanski protesti “Protiv diktature” počeli su 3. aprila, dan nakon pobede Aleksandra Vučića u prvom krugu predsedničkih izbora, u Beogradu,, ali i u drugim gradovim Srbije. Početni zahtevi su bili smenjivanje političke elite, fer i slobodni izbori, smenjivanje članova Republičke izborne komisije i Regulatornog tela za elektronske medije i sloboda medija.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!