Fašistička moda u centru Zagreba

19 Mar 2012

U zagrebačkoj prodavnici "Izvan kontrole" nude se majice s lokalnim fašističkim motivima uključujući i one brendirane iz linije "Sokol - Hrvatska divizija", sa aluzijama na ustašstvo

U jednoj prodavnici u centru Zagreba prodaje se odeća s fašističkim simbolima, a domaćim ekstremistima nude se i majice s lokalnim fašističkim simbolima, objavili su danas hrvatski portali.

Prodavnica pod nazivom “Izvan kontrole” nalazi se u samom centru grada, u Amruševoj ulici, a u Hrvatskoj prodaje odeću nemačke marke “Tor Štajnar” (Thor Steinar).

Kako piše portal Indeks, reč je o marki odeće popularne među ekstremnim desnicarima, koja je nedavno privukla pažnju svetske javnosti kada su u nemačkom Hemnicu otvorili trgovinu pod imenom “Brejvik”.

Reč je o aluziji na norveškog neonacistu Andersa Brejvika, koji je sredinom 2011. godine ubio 77 osoba, uglavnom mladih.

U zagrebačkoj prodavnici “Izvan kontrole” nude se majice s lokalnim fašističkim motivima uključujući i one brendirane iz linije “Sokol – Hrvatska divizija”.

Tako se preko interneta može kupiti majica s motivom 369. “Vražje divizije”, a od 10. aprila počinje prodaja s motivom 392. “Plave divizije”.

Hrvatski portal podseća da je 10. aprila 1941. osnovana takozvana Nezavisna država Hrvatska (NDH), a da su “Vražja divizija” i “Plava divizija” hrvatske divizije koje su delovale u sastavu nacističkog Vermahta.

Medijska pažnja vlasnika prodavnice nije odvratila od veličanja ustaštva, navodi Indeks, pa je na stranicama svoje prodavnice na Fejsbuku, uz prigodnu pesmu Miroslava Škore i Tomsona “Sude mi”, poručio “Nema povlačenja, nema predaje”.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!