Facebook: Otkrivene ruske dezinformacije

07 Sep 2017

Američka kompanija tvrdi da je otkrila izvore povezane s Rusijom koji su platili reklame na Facebooku

Američka kompanija Facebook je saopćila da je otkrila izvore povezane sa Rusijom koji su platili 100.000 dolara za hiljade političkih reklama na toj društvenoj mreži u protekle dvije godine.

Facebook je o tome, kako je saopćeno, obavijestio američke vlasti koje istražuju navodnu umiješanost Rusije u predsjedničke izbore u SAD-u 2016. godine, prenosi Tanjug.

“U sklopu proruske kampanje, potrošeno je 100.000 dolara na oko 3.000 reklama u periodu od dvije godine, zaključno sa majem 2017. godine”, saopćila je ta društvena mreža.

Dokazi su predati specijalnom tužiocu Robertu Muelleru, koji nadzire istragu o navodnoj umiješanosti Rusije u prošlogodišnje američke predsjedničke izbore.

Plaćeni oglasi
Plaćeni oglasi su korisnike usmjeravali ka 470 naloga koji su širili lažne informacije ili su kršili uvjete te društvene mreže.

“Reklame i nalozi su se fokusirali na širenje različitih društvenih i političkih poruka”, navodi se u saopćenju Facebooka.

“Ti nalozi su sada ugašeni”, izjavio je direktor Facebooka za sigurnost Alex Stamos.

Proruska kampanja je otkrivena u sklopu interne istrage Facebooka o mogućim zloupotrebama te društvene mreže tokom predizborne kampanje u SAD-u.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!