Fabrici: Izveštaji ukazuju na brojne nedostatke Srbije u borbi protiv korupcije

26 sep 2018

"U narednih šest meseci želimo da vidimo koliko su relevantni slučajevi za koje su donete presude"

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici izjavio je danas da izveštaji međunarodnih organizacija poput Grupe država protiv korupcije (GREKO), ukazuju na brojne nedostatke Srbije u oblasti borbe protiv korupcije, posebno kada je reč o visokoj korupciji.

On je na skupu o primeni Zakona organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, terorizma i korupcije, u Beogradu, kazao da Srbija ima zakonodavni okvir u toj oblasti ali je i dodao da je prerano izneti definitivnu procenu da li će i koliko doprineti efikasnoj borbi protiv korupcije.

Zakon vodi u dobrom pravcu ali u narednih šest meseci želimo da vidimo koliko su relevantni slučajevi za koje su donete presude a to se između ostalog, može videti konfiskacijom imovine iz koruptivnih dela“, kazao je Fabrici.

Po njegovim rečima, borba protiv korupcije nije važna samo na putu Srbije ka EU već i za osećaj pravde i poverenja građana u vladu i druge državne organe.

„U ovoj oblasti je teško prikupiti dokaze jer kod koruptivnih dela nema očigledne žrtve. To nisu istrage kao kod drugih krivičnih dela, tu je potrebno pratiti tok novca što podrazumeva proaktivan pristup tušilaštva“, ocenio je Fabrici.

(Beta, foto: N1)

Podelite ovu stranicu!