Evropski sud za ljudska prava oslobodio Navaljnog ruskih optužbi

17 Oct 2017

Ruski opozicijski političar Aleksej Navalnji neće se moći kandidirati za predsjednika Rusije do 2028, izjavila je predsjednica Centralne izborne komisije

Najviši evropski sud za ljudska prava odlučio je u utorak da je presuda ruskom opozicijskom čelniku Alekseju Navaljnom za pronevjeru “pristrasna i očigledno nerezonska” i naredio je ruskom sudu da mu isplati obeštećenje.

“Pobijedili smo. Hvala svima na podršci”, navodi u tweetu Navaljni, koji se zalaže za borbu protiv korupcije među ruskom elitom i nada se da će se nadmetati protiv ruskog čelnika Vladimira Putina na predsjedničkim izborima narednog marta.

Evropski sud za ljudska prava saopćio je da je presuda Navaljnom i njegovom bratu Olegu za pronevjeru i pranje novca zasnovana na nepredvidivoj primjeni krivičnog zakona i da je sudski postupak bio pristrasan i nepošten, prenosi Reuters.

Aleksej Navaljni, lider ruske opozicije, prozvan je čovjekom kojeg se Vladimir Putin boji najviše.

Borba protiv korupcije

Navaljni vodi neprofitnu organizaciju koja se bavi istraživanjem korupcije, a skrenuo je pažnju na ljude bliske Putinu. Možda je čak i izazvao predsjednikovu borbu protiv korupcije, zbog čega je svrgnut ministar odbrane.

Propali su svi navodni pokušaji da ga se ušuti. Optuživan je i da radi za CIA-u i na crnoj listi je državne televizije, ali njegov utjecaj i dalje raste.

Sud u Moskvi je u junu osudio Navaljnog na 30 dana zatvora, zbog stalnog kršenja Zakona o organiziranju javnih skupova.

Kritičari na lijevoj strani smatraju ga opasnim, jer podržava ruski etnički nacionalizam, a jednom je pozvao na protjerivanje svih Gruzijaca. Čak je poređen i sa Putinom kao lider sa nacionalističkim predznakom, koji bi gradio kult ličnosti.

Navaljni bez kandidature za predsjednika do 2028.

Ruski opozicijski političar Aleksej Navalnji neće se moći kandidirati za predsjednika Rusije do 2028, izjavila je predsjednica Centralne izborne komisije Ella Pamfilova.

Govoreći na festivalu mladih u Sočiju ona je upozorila Navalnjog da ne organizira skupove na kojima traži podršku da se kandidira na izborima koji će se održati u martu iduće godine.

Centralna izbora komisija je još u junu rekla da se ne može kandidirati zbog presuda za financijske malverzacije za koje on kaže da su politički motivirane.

Navalnji je organizirao više prosvjeda na nacionalnoj razini, uključujući i onaj za Putinov 65 rođendan.

Pamfilova je optužila Navalnjog da “ispire mozak” mladim ljudima tvrdnjom da se može kandidirati na izborima.

Uz organizacije prosvjeda protiv Putina, također objavljuje i izvještaje o korupciji među Putinovim saveznicima u Kremlju.

(Al Jazeera / Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!