Evropski fondovi za vojvođansko vino

22 sep 2014

Vojvođanski vinari boravili na Danima vina i vinogradarstva u Seksardu u Mađarskoj

“Kada sam video grad skriven među drvećem, s brežuljkom iznad njega, vinogradima koji se gube u daljini, udahnuo njegov vazduh, od tada znam da ovde može rađati samo ovakvo vino … svadbarsko, potpuno čisto Venerino vino”, pisao je Bela Hamvaš u svojoj “Filozofiji vina” o gradu Seksard (Szekszárd), sedištu županije Tolna na samom jugu Mađarske, čije su čari, proteklog vikenda, imali priliku da osete i vojvođanski vinari.

Vinari iz Vojvodine, uz predstavnike Vlade Autonomne Pokrajine Vojvodine i lokalnih samouprava iz Bačke boravilo je u studijskoj poseti na Danima vina i vinogradarstva u Seksardu u Mađarskoj. Na skali čuvenih mađarskih vinskih oaza južna prekodunavska regija, koju su Vojvođani posetili, zauzima treće mesto, odmah iza Tokaia i Vilanja.

Regionalna razvojna agencija Bačka organizovala je ovu posetu kako bi se naši vinari upoznali sa iskustvima mađarskih kolega u oblasti korišćenja fondova Evropske unije za unapređenje proizvodnje vina i razvoj ruralnog turizma, kao i sa organizacijom lokalnih turističkih manifestacija koje afirmišu vinske regije i razvoj vinskog turizma.

vino 3

Seksardska vinarija Fric (Fritz)

Obuka i sertifikat

Regionalna razvojna agencija Bačka organizuje redovne obuke o preduzetništvu, nakon čega se dobija licencirani sertifikat, koji omogućava apliciranje za određene vrste pomoći u poslu. Takođe besplatno agencija nudi savete i polugodišnji monitoring, praćenje rada preduzeća kao i mogućnost finasiranja nepovratnim sredstvima.
Osnova delovanja Regionalne razvojne agencije Bačka vezana je za: jačanje institucionalnih kapaciteta lokalnih samouprava, unapređenje i podršku u realizaciji razvojnih programa i projekata na lokalnom i regionalnom nivou, osnaživanje ljudskog kapitala kroz programe obuke i stručnog usavršavanja, i to posebno u okviru oblasti jačanja malih i srednjih preduzeća, projektnog menadžmenta, kao i u okviru podrške razvoju poljoprivrede, razvoju turizma i drugim sektorima vezanim za unapređenje društveno-ekonomskog razvoja Bačke.

Poseta najmanjem županijskom sedištu susedne Mađarske i sedištu jedne od 22 vinske regije u ovoj zemlji bila je izuzetno dobra prilika da se na pravom mestu, od znalaca u ovom poslu prime neka od korisnih iskustava preko potrebnih našim vinarima, koji bi uskoro trebalo da uhvate korak sa evropskim kolegama.

– Srbija još uvek ne može da koristi evropske fondove, ali će oni biti dostupni za godinu dana, a do tada se valja pripremiti. Izrada ozbiljnog projekta traje oko pola godine. Mi nudimo pomoć u izradi projekata. Kroz naše programe trebalo bi da se realizuje oko dva miliona evra bespovratnih sredstava za projekte lokalnog ekonomskog razvoja za Bačku u oblasti preduzetništva. Putovanje u Seksard imalo je za cilj da se vinari upoznaju na konkretnom primeru, u komšiluku, kako se dolazi do nečega u čemu mi možemo da im pomognemo, a to su projekti za korišćenje evropskih fondova. Uskoro otvaramo kancelariju Regionalne razvojne agencije Bačka u Briselu, jer cćmo na taj način moći efikasnije da pravimo konzorcijume za tendere EU, kao i za projekte. Imamo snažnu podršku belgijske regije Valonije s kojima smo već nekoliko puta razgovarali o vrlo konkretnim projektima – rekao je Srđan Vezmar, direktor Regionalne razvojne agencije Bačka, čija delatnost je da stimuliše i unapređuje održivi društveno ekonomski razvoj regiona Bačka.

Fruška gora i njeno vinogorje veliki su potencijal, a vinarima iz ove oblasti kao i onima sa telečke visoravni i drugih delova Vojvodine pruža se prilika da razviju svoje poslove, poput kolega u seksardskoj regiji.

Festival vina i kulture

U Seksardu bi i Grad Novi Sad i njegova uprava imali šta da vide i nauče. U gradu se tokom proteklog vikenda održavao festiva vina u kome je učestvovao bukvalno ceo grad i sve njegove institucije – od galerija do pijace, preko restorana i kafea, kulturnih institucija i udruženja do komunalnih službi. Manifestacija je “zakrčila” sve glavne gradske ulice, svi ugostiteljski objekti su se uklopili u feštu prigodnom ponudom, bašte kafea su bile prepune, muzeji su bili otvoreni, sve tezge sa suvenirima i etno-ponudama su bile jednobrazne, svaka vinarija je imala svoj prostor sa klupama i stolovima za goste, svaki šank je imao fiskalnu kasu, pilo se samo iz staklenih čaša sa znakom grada… Bilo je postavljeno nekoliko bina sa različitim programom i vrstom muzike… Nije bilo razbijenih flaša i čaša, nije se vrištalo i šenlučilo, niko nije uzvikivao niti izlagao političke parole, a glavna obeležja bili su grb i zastava grada i regije… Sve je bilo posvećeno samo vinu, etno i kulturološkoj ponudi tog dela Mađarske!

Seksard se nalazi na 160 kilometara od Budimpešte, u podnožju gore Meček, tamo gde se ona spušta u Panonsku niziju, a nadmorska visina grada je oko 100 metara. Ovo gora prekriveno je brižljivo negovanim vinogradima koji rastu u uravnoteženoj mikroklimi, sa velikim brojem sunčanih dana što doprinosi da vinogradi na obroncima Mečeka daju kvalitetna i snažna vina. Najstarija sorta grožđa u ovom regionu je čuvena “kadarka”, koje je, po nekima, u vreme Rimljana baš sa Fruške gore dospela u Aliscau, kako se tada zvao Seksard. Nakon Rimljana, u ovoj regiji, kulturu vina neguju monasi Benediktanskog reda. Uz “kadarku” tu su i ne manje poznati “seksardski bikaver” i “kaberne”, a oblast čuvena po svojim crvenim vinima diči se vinogradima koji se prostiru na 2.400 hektara.

Seksardska regija je jedna od najbrže rastućih vinskih regija u Mađarskoj, gde niče sve više vinarija i vinskih kuća, koje nude dobra i kvalitetna vina.

Podsticajni “kvasac” pravi dobro vino

vino 2

Milan Kurilić i Radoslav Zeremski

– Ako se ozbiljno bavite ovim poslom, nije dovoljno samo praviti vino. Mora se misliti i na razvoj vinskog turizma, a mi u Fruškoj gori imamo za to dobre uslove, možda i bolje od komšija, ali oni su, za razliku od nas, to podigli na zavidan nivo. O tome treba još mnogo da učimo od njih – kaže Milan Kurilić iz Vinarije “Gastzon vajn” iz Neština.
– Mi vino proizvodimo na tradicionalan način, kako su nas učili dedovi. Nije mađarsko vino bolje nego naše, mnogi od nas su bolji vinari od onih u EU, ali nismo došli u Seksard da se nadmećemo, već da naučimo od naših kolega i prijatelja da uz veliki rad, “robovanje” vinogradu i gledanja u nebo, valja imati i ozbiljnu podršku i podsticaj države i EU, jer bez tog “kvasca” nema dobrog posla i kvalitetnog vina – smatra Radoslav Zeremski iz Vinarije “Zeremski” iz Turije.

Vojvođanski vinari bili su, ovom prilikom, u poseti seksardskoj vinariji Fric (Fritz), osnovanoj 1999. godine, koja je uz pomoć novca iz Fondova EU (1.402.427 evra) uspela da unapredi tehnologiju pravljenja i skladištenja vina. Vinarija, koja je počela sa hektarom, a sada ima 30 hektara vinograda, posebno se ističe zaokruženom ponudom za goste- od zasada vinograda i proizvodnje vina do odlične turističke ponude. Turisti ne zaobilaze posetu starom podrumu, gde se degustira vino ove kuće, kao i odličnu gastronomsku ponudu u nekoliko sala za ručavanje.

Viktoria Csabi (Autonomija)

Podelite ovu stranicu!