Evropska komisija: U demokratskim institucijama nema mesta za incidente kao sa Šešeljem

19 apr 2018

"Situacija sa slobodom izražavanja se nije poboljašala i sve je više stvari za brigu"

Evropska komisija ocenila je danas da za incident kakav je napravio lider radikala Vojislav Šešelj prilikom posete predsednika hrvatskog Sabora Gorana Jandrokovića nema mesta u demokratskim institucijama.

„Ono što smo juče videli ne pripada demokratskim institucijama. To je nepoštovanje prema demokratskim institucijama koje predstavljaju građane i prema svima onima koji rade na dobrosusedskim odnosima, regionalnoj saradnji i pomirenju“, rekao je porptarol Evropske komisije Ruis de Gordehuela na redovnom brifingu.

Na pitanje novinara da li je moguće da u zemlji kanadidatu za članstvo u Evropskoj uniji u parlametnu sedi osuđeni ratni zločinac, De Gordehuela je rekao da na to nema komentar osim da uputi na predstavljeni izveštaj o Srbiji.

Situacija sa slobodom izražavanja se nije poboljašala i sve je više stvari za brigu, ali očekujemo da se promeni okruženje kad je reč o vladavini prava“, rekao je portparol Evropske komisije.

Jandroković je juče prekinuo dvodnevnu posetu Srbiji pošto je Srpska radikalna stranka saopštila da je Šešelj ispred Skupštine Srbije „izgazio hrvatsku zastavu“ i psovao delegaciju Sabora.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!