Evropljani kažnjavaju političare?

Apr 25 2012

Holandska vlada podnijela ostavku, Nikola Sarkozi je jedini aktuelni francuski predsjednik koji nije pobijedio u prvom krugu izbora za novi mandat, dok se Grčka priprema za izbore

Holandska vlada podnijela ostavku, Nikola Sarkozi je jedini aktuelni francuski predsjednik koji nije pobijedio u prvom krugu izbora za novi mandat, dok se Grčka priprema za izbore. Analitičari ističu da je Evropljanima dosta mjera štednje i da kažnjavaju svoje političare.

Oštra poruka u jednom holandskom dnevnom listu – “ovo više nije zemlja”. Riječ je o reakciji na jučerašnju iznenadnu ostavku vlade nakon prekida razgovora o smanjenju budžetskog deficita. Do sada, Holandija je smatrana jednom od najstabilnijih članica eurozone, dok su njene vlasti zauzimale oštar stav u pogledu takozvanih “budžetskih prestupnika”, poput Grčke. Anketar Moris de Hond upozorava sa su birači toliko podijeljeni, da će možda biti teško formirati novu vladu.

Ljudi sa manjim primanjima, koji su najviše pogođeni budžetskim rezovima okreću se s jedne strane novoj Socijalističkoj partiji, a s druge Stranki slobode, Gerta Vildersa. Te stranke takođe su protiv finansijske pomoći i kažu da nam nisu potrebna smanjenja budžetskih izdataka do 3 odsto 2013. godine, što Evropa zahtjeva.

Francuski predsjednik Nikola Sarkozi vratio se predizbornoj kampanji uoči drugog kruga predsjedničkih izbora. Pojedini smatraju da je Sarkozijev poraz u prvom krugu, u kojem je tijesnu pobjedu odnio socijalista Fransoa Oland, odbacivanje njegovih mjera štednje. Džastin Urkuar Stjuart iz kompanije “Seven Investment Management” očekuje da birači, koji smatraju da je ekonomski oporavak još daleko, kazne ostale evropske vlade koje su uvele oštre mjere štednje.

U političkom kontekstu, biće vema teško u narednih nekoliko mjeseci i budite spremni za veći uticaj ekstremne i ljevice i desnice. Mislim, međutim, da će reakcija na to biti da će političari konačno shvatiti da moraju da se pokrenu i budu proaktivni. Siguran sam da gospođa Merkel vjerovatno želi to da uradi. Međutim, ona može da počne da povlači određene poteze samo kada bude jasan ishod izbora u Francuskoj.

Analitičari navode da su Evropljani veoma nezadovoljni i da žele da političari počnu da se usredsređuju više na rast, nego na smanjenja budžeta. Sve članice eurozone su međutim dale podršku sporazumu, koji je inspirisala Njemačka, o kretanju ka fiskalnoj uniji.

Najteže je pogođena dva puta spašavana Grčka, koja je sada u petoj godini recesije, o čemu može da posvjedoči i usamljeni demonstrant ispred Centralne banke. Ta institucija upravo je objavila da će se ekonomska aktivnost u zemlji smanjiti za pet odsto ove godine, čak više nego što se očekivalo.

I dok se Grci pripremaju da izađu na birališta 6. maja, najnovije ankete pokazuju da su dvije glavne partije u aktuelnoj koaliciji jedva u mogućnosti da obezbijede većinu u parlamentu.

(VOA)

Ne sviđa mi seSviđa mi se (No Ratings Yet)
Loading...Loading...
Odštampajte ovaj tekst Odštampajte ovaj tekst

Pogledajte još:

Posted by on Apr 25 2012. Filed under Planeta. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry
NAPOMENA:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije internet portala Autonomija.info. Molimo korisnike da ne koriste govor mržnje i da se uzdržavaju od vređanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Autonomija.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.
Neki komentatori, koji su duže prisutni na našem sajtu, imaju mogućnost objavljivanja komentara bez moderiranja. Molimo vas da ne zloupotrebljavate naše poverenje i da vaš iskazi budu primereni i uljudni.
Hvala na razumevanju!

Pretraga arhive

Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga

Prijatelji sajta

Log in | Designed by Gabfire theme | GoDev | Google+