Eva Vukašinović: U Srbiji se favorizuje jedna verska zajednica

28 jan 2016

Kada je u pitanju poštovanje prava nacionalnih manjina, u Srbiji stvari ne stoje dobro i daleko su od idealnih

Zamenica pokrajinske ombudsmanke zadužena za prava nacionalnih manjina Eva Vukašinović izjavila je večeras da se u Srbiji neprestano favorizuje samo jedna verska zajednica i dodala da se na taj način krše ljudska prava svih ostalih građana koji nisu vernici te verske zajednice.

Eva Vukašinović je na tribini u Zavodu za kulturu Vojvodine kazala da se takvo kršenje ljudskih prava dešava “gotovo svakodnevno” i dodala da se neprestano narušava i načelo da je, po Ustavu, u Srbiji crkva odvojena od države.

Ocenila je da, kada je u pitanju poštovanje prava nacionalnih manjina, u Srbiji “stvari ne stoje dobro i daleko su od idealnih”.

Prema njenim rečima, propisi nisu dobri, jer nisu usklađeni, ali praksa je “još gora”.

“Poseban problem je što se i ono što postoji često ne poštuje i ne primenjuje”, kazala je Eva Vukašinović.

Stručni saradnik Zavoda za kulturu Vojvodine Miroslav Keveždi rekao je da je u Srbiji na delu i “partizacija” nacionalnih saveta nacionalnih manjina i dodao da to znači da političke partije “duboko zadiru” u nacionalne savete.

“Nacionalne savete treba vratiti pitanjima kojima treba da se bave. Oni su danas više ispostave političkih partija, nego što su predstavnici nacionalnih manjina”, ocenio je Keveždi.

Prema njegovim rečima, nacionalne manjine su praktično isključene i iz procesa preovora Srbije sa EU.

“To znači da je u pitanju kus proces evrointegracija, koji je isuviše centralizovan a samim tim nije demokratski, jer u njemu nema građana”, rekao je Keveždi.

U Zavodu za kulturu Vojvodine večeras je promovisan zbornik radova “Nacionalni saveti nacionalnih manjina i kultura 2”, čiji su izdavači Zavod za kulturu Vojvodine i Pokrajinski ombudsman.

U zborniku su objavljeni tekstovi 15 autora koji su posvećeni aktuelnim pitanjima vezanim za politički i pravni položaj nacionalnih saveta nacionalnih manjina, uz tekstove koji su posvećeni značajnim momentima u funkcionisanju manjinskih kulturnih sistema.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!