EU: Trumpova odluka može nas vratiti u „mračna vremena“

07 dec 2017

EU i njene članice će "nastaviti da poštuju međunarodni konsenzus o Jerusalimu dok konačno rješenje o statusu ne bude postignuto kroz direktne razgovore dvije strane"

Visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i bezbjednost Federica Mogherini izjavila je u četvrtak da bi Bliski istok mogao da vrati region u „mračnija vremena“ pošto je američki predsjednik Donald Trump odlučio da SAD priznaju Jerusalim kao prijestonicu Izraela.

Mogerini je na konferenciji za medije u Briselu rekla da će EU i njene članice „nastaviti da poštuju međunarodni konsenzus o Jerusalimu dok konačno rješenje o statusu ne bude postignuto kroz direktne razgovore dvije strane“.

„Najava presjednika Trampa o Jerusalimu ima veoma zabrinjavajući potencijalni uticaj. Sada su veoma krhke okolnosti i ta najava ima potencijal da nas vrati u još mračnija vremena“, rekla je šefica evropske diplomatije.

Kaže da je sada najvažnije da se izbjegne ekslacija tenzija na terenu te je pozvala na odgovornost i mudrost u reakcijama.

„Dobila sam juče snažana uvjeravanja od predsjednika (Palestinske samouprave Mahmuda) Abasa da radi sve što može da garantuje da sve reakcije budu mirne“, rekla je Mogherini i dodala da u ponedjeljak u Brisel dolazi izraelski premijer Benjamin Netanyahu.

Mogherini je rekla da je EU odlučna da zajedno s regionalnim partnerima i u bliskoistočnom kvartetu, u kojem su još SAD, Rusija i UN, odigra aktivniju ulogu u pokušaju da se pokrene mirovni proces i da se rješenju dve države da šansa.

„EU ima jasnu i ujedinjenu poziciju. Vjerujemo da je jedino realistično rješenje sukoba Izraela i Palestine zasnovano na dvije države s Jerusalimom kao prijestonicom obije“, rekla je Mogerini.

Ona je rekla da je EU uvjerena da SAD imaju ključnu ulogu u mirovnim pregovorima i da postoji zabrinutost da Trumpova odluka može smanjiti potencijalnu ulogu koju SAD mogu igrati u regionu.

Mogerini je rekla da je državnom sekretaru SAD Rexu Tillersonu rekla da je nesaglasna sa Trumpovom odlukom, kao i da su to učinili šefovi diplomatija država članica EU.

Tillerson je pak u četvrtak u Beču rekao da je predsjednik SAD samo priznao realnost, mada se uveliko spekuliše u medijima da su on i State Department bili protiv Trumpove odluke.

Već su počeli sukobi izraelaca i palestinaca zbog Trumpove odluke, a Hamas je za sjutra, petak, pozvao na početak nove intifade. Hamas je na dan tradicionalne molitve petkom pozvao na ustanak odnosno „dan bijesa.“

Medicinski izvori, kako navodi Reuters, kažu da je 31 osoba povrijeđena nakon paljbe izraelske armije na palestinske demonstrante na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze. Navodi se da je 11 osoba pogođeno pravim, a 20 gumnim mecima. Jedna osoba je u kritičnom stanju.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova je iskazalo zabrinutost povom Trupove odluke upozorivši da može dovesti do destabilizacije regiona.

Nezadovoljstvo je iskazao i francuski predsjednik Emmanuel Macron, te Njemačka kao i turski predsjednik Recep Tayyp Erdogan koji je iz Atine danas poručio da je Trumpova odluka „gaženje međunarodnog prava“.

U arapskim zemljama širom regiona Bliskog istoka održavaju se protesti, dok je ekstrmistička grupa Al Šabab, povezana sa Al Kaidom pozvala sve muslimane da uzmu oružje u ruke, kao odgovor na Trumpovo prizanje Jerusalima kao glavnog grada Izraela i pored neriješenog statusa sa Palestincima koji takođe polažu pravo na istočni dio grada.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!