EU: Srbija ne sme slati novac na Kosovo

24 jan 2012

Beograd mora hitno da prekine podršku i finansiranje paralelnih struktura na severu Kosova, ocenjeno je u izveštaju koji je danas usvojio Spoljopolitički odbor Evropskog parlamenta

U izveštaju koji je podnela Ulrike Lunaček, poslanica stranke Zelenih i izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo, ističe se da Beograd svoj uticaj na Srbe na severu treba da iskoristi za ukidanje blokada kako bi se uspostavila prava sloboda kretanja ljudi i promet robe.

Ona je navela da podele Kosova ne može biti, da dijalog Beograda i Prištine mora da se nastavi i da se omogući ubrzanje dijaloga o viznoj liberalizaciji za građane Kosova koji je počeo prošle nedelje.

Lunačekova je kao pozitivno ocenila to što je sa jasnom većinom glasova u Odboru EP prihvaćen njen zahtev prema preostalih pet članica EU koje nisu priznale Kosovo da to učine.

U izveštaju Lunačekova traži od prištinskih vlasti napredak po pitanju medijskih sloboda, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, kao i zaštite svedoka.

Od članica EU je zatraženo da na raspolaganje Euleksu stave više pravnika i tužilaca jer je to neophodno za uspeh misije, kao i da pruže podršku programu zaštite svedoka, recimo preseljenjem svedoka i omogućavanjem njihovog novog identiteta izvan Kosova.

Izveštaj Lunačekove EP bi trebalo da usvoji na sednici u martu.

(agencije)

Podelite ovu stranicu!