EU se posle 40 godina dogovorila o jedinstvenom patentu

30 Jun 2012

Trenutno, kompanije i pronalazači moraju da pribavljaju patente u pojedinačnim zemljama EU, što je proces koji može koštati i do 20.000 evra

Izašavši iz 40. godišnjeg ćorsokaka, lideri Evropske unije postigli su u petak dogovor o osnivanju jedinstvenog evropskog patenta, koji će istraživačima olakšati i pojeftiniti proces zaštite njihovih pronalazaka.

“Danas smo postigli konačan dogovor o patentu EU”, poručio je preko društvene mreže “Tviter” predsednik Evropskog saveta Herman Van Rompej, a prenela agencija AFP.

Dogovor je postignut u vidu kompromisa, nakon duge bitke oko toga u kojoj zemlji će se nalaziti sud za patente.

U okršaju sa Nemačkom i Britanijom, Pariz je izabran kao sedište suda i kancelarije predsednika, rekao je portparol danskog predsedništva Unijom.

London će se baviti slučajevima iz oblasti bionauke, hemije i osnovnih životnih potreba, dok će u Minhenu biti smeštena administrativna uprava.

Nemačka će takođe biti odgovorna za oblasti modernih tehnologija i upravljanja resursima.

Trenutno, kompanije i pronalazači moraju da pribavljaju patente u pojedinačnim zemljama EU, što je proces koji može koštati i do 20.000 evra, uključujući 14.000 na ime troškova prevođenja.

U poređenju sa tim, podnosioci zahteva u SAD plaćaju svega oko 1.850 dolara da bi zaštitili svoje radove.

Uprkos dogovoru, Španija i Italija će ostati van patentnog sistema EU zbog toga što su engleski, francuski i nemački izabrani kao zvanični jezici.

To znači da će 25 od 27 članica EU biti obuhvaćeno sistemom.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!