EU podseća vlast u Srbiji da poštuje slobodu medija

21 Sep 2017

"Sloboda izražavanja je među fundamentalnim vrednostima i jedan od ključnih elemenata evrointegracija Srbije"

Evropska unija (EU) podsetila je Beograd, povodom optužbi partije ministra odbrane Srbije Aleksandra Vulina, Pokreta socijalista, na račun urednika KRIK-a Stevana Dojčinovića, da će pratiti poštovanje slobode medija u Srbiji tokom procesa pristupanja Uniji, naveo je Balkan insajt.

Na tekst “Tetka iz Kanade platila Vulinu stan” u kom se tvrdi da ministar odbrane ne može da dokaže poreklo više od 200.000 evra kojima je kupio stan, Vulinov Pokret socijalista odgovorio je saopštenjima u kojima urednika KRIK-a naziva narkomanom i optužuje ga da ne prijavljuje sve prihode.

“Nezavisni, pluralistički i jaki mediji predstavljaju kamen temeljac svakog demokratskog društva”, piše u saopštenju.

EU podseća Srbiju, koja namerava da postane članica Unije, da je sloboda izražavanja važna vrednost evropske zajednice i da će tokom procesa pristupanja pažljivo razmatrati da li Srbija to poštuje.

Kako je navedeno, EU je reagovala na napad na Dojčinovića, ali i na drugi slučaj koji se odnosi na osnivača i urednika nedeljnika “Vranjske” Vukašina Obradovića.

Nedeljnik “Vranjske” prestao je da postoji 18. septembra, posle 23 godine, a Vukašin Obradović je u znak protesta zbog gašenja tog nedeljnika otpočeo štrajk glađu, koji je prekinuo po savetu lekara.

“Sloboda izražavanja je među fundamentalnim vrednostima i jedan od ključnih elemenata evrointegracija Srbije”, navodi se u saopštenju EU dostavljenom BIRN-u.

U saopštenju se dodaje da napad na integritet novinara i ometanje njihovog rada predstavlja kršenje vrednosti slobode medija.

“EU će nastaviti da prati situaciju u toj oblasti u kontekstu pristupnih pregovora (Srbije)”, dodaje se u saopštenju.

Evropska unija je navela i da dodela sredstava za finasiranje medija koji služe interesu javnosti treba da bude poštena, transparentna, nepristrasna i otvorena za sve pod jednakim uslovima.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!