EU počinje pregovore sa Crnom Gorom 29. juna

26 Jun 2012

Vijeće ministara Evropske unije je na sastanku u Luksemburgu donijelo odluku da pregovori trebaju početi u petak 29. juna, kada se očekuje da odluku potvrdi Evropsko vijeće na samitu 27 članica unije

Crna Gora je dobila zeleno svjetlo za početak pristupnih pregovora o ulasku u Evropsku uniju.

Vijeće ministara Evropske unije je na sastanku u Luksemburgu donijelo odluku da pregovori trebaju početi u petak 29. juna, kada se očekuje da odluku potvrdi Evropsko vijeće na samitu 27 članica unije.

Vijeće ministara je u saopštenju reklo da Evropska komisija pozdravlja napredak koji je Crna Gora napravila u primjeni dogovornih reformi, sa naglaskom na vladavinu prava i borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala.

“Vijeće je prihvatilo ocjenu Komisije da je Crna Gora postigla potrebni nivo ispunjavanja uvjeta za članstvo, pogotovo u vezi političkih uslova usvojenih na Evropskom samitu u Kopenhagenu 1983. godine”, stoji u saopštenju.

Vijeće je usvojilo opšte mišljenje EU, uključujući i pregovarački okvir, s ciljem otpočinjanja pregovora sa Crnom Gorom. Vijeće je odlučilo, pod uslovom da to potvrdi Evropsko vijeće, početak pregovora 29. juna 2012.“, saopštilo je Vijeće ministara.

Finski ministar vanjskih poslova Alexandar Stubb, uoči početka sastanka Vijeća ministara EU, kazao je kako očekuje da će Crna Gora dobiti u utorak datum početka pregovora.

Vrijeme je da pregovori počnu, iako će biti će sigurno dosta rasprave o vladavini prava”, istaknuo je Stubb.

Na pitanje novinara Radija Slobodna Evropa da li će mu uspjeti uvjeriti švedskog kolegu Carla Bildta koji se protivi otpočinjanju pregovora, finski ministar je odgovorio:

To je rasprava ‘velikog s malim bratom’, ali na kraju dana u obitelji se svi sporovi riješe i stvari se dogovore. Nadam se da ću ga uspijeti uvjeriti da je važno početi pregovore”.

Belgijski ministar vanjskih poslova Didier Reynders napomenuo je da postoji određena zabrinutost u vezi sa Crnom Gorom.

Nadam se, siguran sam da smo vidjeli neki napredak. Naravno, postoji i određena zabrinutost kada je u pitanju Crna Gora, ali moramo početi pregovore. Tako kaže i izvještaj komisije i ja podržavam prijedlog komisije po tom pitanju“, kazao je Reynders.

Njemački državni sekretar za spoljne poslove Michael Link kazao je pred početak sjednice Vijeća ministara EU, da Njemačka podržava otvaranje pregovora sa Crnom Gorom.

Da, Njemačka je u potpunosti posvećena tome da se danas odredi datum pregovora. Još uvijek je rano razgovarati o nekim stvarima, ne mogu vam garantovati kakav će rezultat biti, ali radimo vrlo predano kako bismo dali zeleno svjetlo za početak pregovora, ne zato što smo naivni i otvoreni već zato što smo promijenili pristup pregovorima raspravljajući prvo o teškim pitanjima. Crna Gora je postigla napredak, a mi moramo ostati posvećeni onom što smo uvijek govorili, da se oni koji su nešto postigli trebaju pomaći jedan korak naprijed i Njemačka čvrsto podržava otvaranje pregovora danas”, potvrdio je Link.

Švedska je za sada jedina članica Evropske unije koja ima rezerve prema određivanju datuma početka pregovora EU sa Crnom Gorom.

Svi smo zabrinuti zbog organiziranog kriminala i korupcije na cijelom Balkanu. Oni koji poznaju tu regiju zadnjih desetljeća to dobro znaju, a problem je posebno ozbiljan u Crnoj Gori. To se u određenoj mjeri može vidjeti u izvještaju komesara i u pregovaračkom okviru. No, o svemu ćemo razgovarati u utorak”, kazao je u intervjuu za RSE Carl Bildt, ministar vanjskih poslova Švedske.

Predsednik Crne Gore Filip Vujanović kazao je ranije da bi, u slučaju da ta država dobije datum pristupnih pregovora sa EU, bilo logično da se parlamentarni izbori održe na jesen ove godine, a ne u martu naredne kada ističe mandat aktuelnoj zakonodavnoj i izvršnoj vlasti.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!