EU o izjavi Vučića: Mora se odbaciti politika koja je izazvala bedu i patnje u regionu

10 sep 2018

"Nacionalizam nikad nije dao rešenja, već samo probleme"

Portparolka Evropske komisije Maja Kocijančič izjavila je danas da će „pomirenje, normalizacija i dobri susedski odnosi biti jedino mogući ako se odbace i prevaziđu politike u prošlosti, koje su, kao što se dobro zna, izazvale decenije bede i patnji Zapadnom Balkana i tamošnjim ljudima“.

Kocijančič je time odgovorila na pitanje novinara u Briselu kako Evropska unija gleda na jučerašnju izjavu srpskog predsednika Aleksandra Vučića da je „(bivši srpski predsednik Slobodan) Milošević bio veliki vođa s najboljim namerama“.

Predstavnica za štampu Federike Mogerini je rekla da „ne sme biti nikakvog prostora, dvosmislenosti niti uvažavanja za one koji su koji vodili te politike ili akcije“.

„Pravila za međunarodne i domaće snage su tu jasna“, stavila je do znanja Maja Kocijančič, podvukavši da su „pomirenje i dobrosusedski odnosi suština na koju se oslanja Evropska unija“.

Ona je dodala da „svi partneri u regionu imaju jasnu evropsku perspektivu i zato se od njih traži da uvaže ta načela“.

Kocijančič je ukazala na izjavu predsednika Komisije Žan-Klod Junkera ovog vikenda da „nacionalizam nikad nije dao rešenja, već samo probleme“.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!