EU kritikuje Rusiju zbog zabrane Jehovinih svedoka

18 jula 2017

"Jehovini svedoci, kao i sve druge religijske grupe, moraju imati mogućnost da mirno uživaju slobodu okupljanja bez ometanja"

Evropska unija kritikovala je danas Rusiju zbog zabrane delovanja verske organizacije Jehovnih svedoka, i saopštila da svi ljudi moraju imati mogućnost da bez ometanja ispovedaju svoju veru.

„Jehovini svedoci, kao i sve druge religijske grupe, moraju imati mogućnost da mirno uživaju slobodu okupljanja bez ometanja“, navela je EU u saopštenju i dodala da je Rusija obavezana i svojim ustavom i međunarodnim obavezama da obezbedi te garancije.

Ruski vrhovni sud je juče odbacio žalbu Jehovinih svedoka i potvrdio zabranu te organizacije na teritoriji Rusije. Moskva je u aprilu proglasila Jehovine svedoke ekstremističkom organizacijom.

Tom odlukom je ugašeno 395 skupština Jehovinih svedoka i data mogućnost vlastima da zaplene njihovu imovinu. Organizacija tvrdi da u Rusiji ima oko 170.000 članova.

Najavila je da će se žaliti Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.

Jehovini svedoci su hrišćanska verska zajednica sa više od 8,3 miliona članova širom sveta, a u većini zemalja imaju status pravnog lica. U svetu su poznati po tome što sva svoja verovanja temelje isključivo na Svetom pismu odnosno Bibliji i po svojoj propovedničkoj delatnosti, podseća Asošijeted pres.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!