EU i Kanada potpisali CETA-u, ukidaju se carine

30 Oct 2016

Od prvog dana privremene primjene sporazuma Kanada će ukinuti carine za robu iz Evropske unije u vrijednosti 400 miliona eura

Evropska unija i Kanada potpisale su u Briselu Sveobuhvatni ekonomski i trgovinski sporazum (CETA), otvarajući put ukidanju carina na gotovo sve proizvode u međusobnoj trgovini.

Do punog stupanja na snagu sporazum se mora ratificirati u svim članicama EU-a, što se može pokazati teško savladivom preprekom.

Sporazum su u ime EU-a potpisali predsjednici Evropskog vijeća i Evropske komisije, Donald Tusk i Jean Claude Juncker, te slovački premijer Robert Fico, čija zemlja u ovom polugodištu predsjedava EU-om.

Sa kanadske strane sporazum je potpisao premijer Justin Trudeau.

Nekoliko sati prije potpisivanja predsjednik Evropskog parlamenta Martin Schulz rekao je da je samo prije nekoliko dana ovaj sporazum u javnosti već bio proglašen mrtvim, a “danas imamo sporazum koji se može smatrati standardom za buduće trgovačke sporazume”.

“Današnje potpisivanje također je poruka onima koji su otpisali EU kao neefikasnu, nesposobnu za sklapanje sporazuma i okrenutu prema sebi. EU ne okreće leđa svijetu, odlučna je više nego ikad sarađivati sa svojim parnterima i braniti svoje vrijednosti te stvarati mogućnosti za svoje građane i poduzeća”, rekao je Schulz.

Ukidanje carine za 99 posto proizvoda

Dodao je da se protiv globalizacije ne može boriti samoizolacijom, nego kroz aktivno sudjelovanje u preoblikovanju trgovinskog sistema.

Potpisivanje sporazuma je bilo predviđeno za 27. oktobra, ali je odgođeno jer je nedostajala saglasnost svih zemalja članica EU-a.

Sporazum će djelomično i privremeno stupiti na snagu sljedeće godine, nakon što ga odobre evropski i kanadski parlament.

CETA je mješoviti sporazum, što znači da su potpisnici sa evropske strane i institucije EU-a i njene zemlje članice.

Stoga se nakon odobrenja EP-a mogu odmah početi primjenjivati odredbe koje su u nadležnosti EU-a, poput carinske politike, a to znači ukidanje carine za 99 posto proizvoda već od sljedeće godine.

Evropska unija, koja ima preko 500 miliona stanovnika ostvarila je 2015. godine s Kanadom, u kojoj živi 35 miliona ljudi, višak od 6,9 milijardi eura u trgovini robom i 3,8 milijardi eura u trgovini uslugama.

Evropska komisija navodi da će CETA donijeti “opipljive” koristi evropskim kompanijama, jer će se ukinuti 99 posto carina.

Ratifikacija sporazuma

Od prvog dana privremene primjene sporazuma Kanada će ukinuti carine za robu iz EU-a u vrijednosti 400 miliona eura, a na kraju tranzicijskog perioda za ukidanje carine ta brojka će narasti na 500 miliona eura godišnje.

Poduzećima iz EU-a omogućit će se sudjelovanje u kanadskim javnim konkursima na svim nivoima vlasti (saveznoj, pokrajinskoj i lokalnoj) u raznim područjima od informatičkih sistema do cesta i željeznice.

To je veliki dobitak za evropske kompanije, jer je EU već omogućila široki pristup kanadskim kompanijama.

Da bi sporazum u potpunosti stupio na snagu, potrebna je ratifikacija u svim zemljama članicama EU-a.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!