Erdogan dao turskoj policiji veće ovlasti

05 apr 2015

Kritičari strahuju da će turska policija zloupotrebljavati Zakon o sigurnosti, jer postoji 'kultura policijskog nasilja'

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan potpisao je u subotu zakon koji policiji daje goleme ovlasti, unatoč snažnom protivljenju oporbe i organizacija za zaštitu ljudskih prava.

Protivnici zakona upozoravaju na moguću zlouporabu povećanih ovlasti policije, među kojima je dopuštenje da obavljaju pretrese kuća bez sudskog naloga, uhićene drže u 48-satnom pritvoru bez sudskog nadzora i mnogo lakše koriste vatreno oružje.

Erdogan je bio veliki zagovornik tog zakona, kojim se omogućuje i povećanje zatvorske kazne osobama koje su sudjelovale u prosvjedima ili se sukobile s policijom.

Veće ovlasti policiji

Turski Parlament prethodno je, usvajanjem novog Zakona o sigurnosti, koji policiji daje nove ovlasti kad je riječ o istragama i uhićenjima, poručio kako se radi o novim ovlastima u službi sprečavanja nasilnih protesta.

Kritičari strahuju da će policija te ovlasti zloupotrebljavati, jer, po njima, postoji „kultura policijskog nasilja“ u Turskoj.

Novi Zakon o sigurnosti omogućava policiji da drži građane u pritvoru i do 48 sati ako, kako navode, predstavljaju „ozbiljnu prijetnju javnom redu“.

Policija je, također, dobila veće ovlasti i za korištenje vatrenog oružja u obrani protiv napada na zgrade, vozila i ljude na javnim mjestima.

Sada im je dozvoljeno pretraživati ljude i vozila bez prethodnog sudskog naloga, prenose mediji.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!