EP: Pogoršano stanje ljudskih prava u Rusiji

13 sep 2012

Neki zakoni mogu biti iskorišteni za dalje ograničavanje opozicije i građanskog društva, slobode izražavanja mišljenja i slobode okupljanja

Evropski parlament (EP) usvojio je u četvrtak rezoluciju u kojoj je ukazao da je posljednjih mjeseci pogoršano stanje ljudskih prava u Rusiji.

U rezoluciji pod nazivom „O političkom korištenju pravosuđa u Rusiji“ izražava se zabrinutost povodom usvajanja niza zakona, koji, prema mišljenju europarlamentaraca, „mogu biti iskorišteni za dalje ograničavanje opozicije i građanskog društva, slobode izražavanja mišljenja i slobode okupljanja“.

U dokumentu se nabrajaju slučajevi koji, prema ocjeni poslanika EP-a, govore o korištenju pravosuđa u političke svrhe, a između ostalog se pominje slučaj presude članicama pank grupe Pussy Riot, istraga o tome da li je deputat Državne dume Genadij Gutkov prekršio zakon, optužbe protiv učesnika demonstracija u Moskvi i pokretanje krivičnih postupaka protiv opozicionara.

O slučaju Gutkova, kojeg sumnjiče da se bavi komercijalnom aktivnošću nespojivom sa statusom poslanika, Duma će glasati u petak.

Poslanici su „duboko razočarani presudom i nesrazmjerno visokom kaznom“ članicama grupe Pussy Riot Nadeždi Tolokonjikovoj, Mariji Aljehinoj i Jekaterini Samucevič i ističu da je „taj slučaj nastavak snažnog vala zastrašivanja i istraga iz političkih motiva, koji se u posljednje vrijeme digao u Ruskoj Federaciji i koji izaziva sve veća strahovanja u Evropskoj uniji (EU)“.

Stalna i duboka podrška

Parlamentarci se nadaju da će presuda „biti preispitana i izmijenjena u skladu s međunarodnim obavezama Rusije“.

Poslanici EP-a izražavaju zabrinutost i povodom krivičnog postupka protiv naučnika optuženih za špijunažu, presudi aktivistkinji opozicije Taisi Osipovoj na osnovu „sumnjivih i možda isfabriciranih dokaza“, kao i povodom privođenja i krivičnog postupka protiv učesnika protestne akcije u Moskvi 6. maja, koje sumnjiče za masovne nerede i pokretanja krivičnih postupaka protiv opozicionara Alekseja Navaljnog, Borisa Njemcova i Sergeja Udaljcova.

Rezolucija poziva šefa diplomatije EU Catherine Ashton i Evropsku komisiju (EK) da pruže „stalnu i duboku“ podršku aktivistima građanskog društva u Rusiji i da izvrše pritisak na ruske vlasti da poštuju ljudska prava, demokratiju, vladavinu zakona i nezavisnost pravosuđa.

Rusija se ne slaže s rezolucijom, izjavio je Dmitrij Peskov, pres sekretar predsjednika Rusije Vladimira Putina.

„To je rezolucija EP-a s kojom se mi ne možemo složiti“, rekao je Peskov novinarima i dodao da nije poznato kojim izvorom informacija i analizom su se rukovodili evropski poslanici kada su donosili tu rezoluciju.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!