Engleska: Ričard III ponovo sahranjen

27 mar 2015

Kraljica Elizabeta II napisala je da Ričardova ponovna sahrana predstavlja "događaj od velikog nacionalnog i međunarodnog značaja"

Engleski kralj Ričard III, čiji su posmrtni ostaci pronađeni u avgustu 2012. ispod jednog parkinga u Lesteru, ponovo je danas sahranjen, ovog puta uz sve počasti, kako dolikuje jednom suverenu.

Predstavnici kraljevske porodice i verskih zajednica pridružili su se arheolozima, Ričardovim dalekim rođacima i brojnim znatiželjnicima kako bi dostojanstveno ispratili srednjovekovnog kralja čije su kosti pokopane u katedrali u Lesteru.

Među prisutnima na sahrani bio je, u svojstvu Ričardovog dalekog potomka, i glumac Benedikt Kamberbač koji je pročitao pesmu britanske pesnikinje Kerol En Dafi.

„Udostojite me isklesanog mi imena“, glasio jedan stih koji je Kamberbač izrecitovao u čast monarha koji je vekovima ležao u neobeleženoj grobnici.

Ta želja je konačno ispunjena. Ričardov kovčeg spušten je u grob podno crkve preko kojeg je postavljena crna ploča sa uklesanim imenom „Ričard III“.

Sanduk od orahovine napravio je lično Majkl Ibsen, Ričardov potomak čiji je DNK pomogao u identifikovanju kraljevih posmrtnih ostataka.

Kraljica Elizabeta II napisala je da Ričardova ponovna sahrana predstavlja „događaj od velikog nacionalnog i međunarodnog značaja“.

Ričard III, poslednji kralj loze Plantagenet, poginuo je u bici kod Bosvorta 1485. Bio je poslednji engleski vladar koji je skončao na boljnom polju.

Njegovo izmasakrirano telo – zadobio je 11 rana, od kojih devet na glavi, sahranjeno je bez kovčega u kapeli koja je kasnije razorena.

Vekovima kasnije ostaće upamćen, pre svega zahvaljujući Šekspirovoj drami „Ričard III“, kao krvožedni tiranin i grbavo čudovište koje je pobilo sve sinove svoga brata kako bi se dokopao trona.

Pojedini istoričari, međutim, tvrde da je Ričard bio relativno prosvećen monarh čija je dvogodišnja vladavina, od 1483. do 1485, bila praćena brojnim reformama u korist običnih građana.

(Tanjug)

Podelite ovu stranicu!