Elektrovojvodina najuspešnija u naplati struje

05 sep 2012

Elektrovojvodina naplatila čak 98,73 odsto utrošene električne energije!

Javno preduzeće za distribiciju struje Elektrovojvodina iz Novog Sada objavilo je danas da je u prvoj polovini godine naplatilo 98,73 odsto utrošene električne energije.

Kako se ističe u saopštenju, Elektrovojvodina je imala najbolji rezultat naplate u distributivnom sektoru u Srbiji i bio je bolji od naplate koji je imala u istom periodu 2011.

Navodi se da je u prvoj polovini godine kroz postupak sudskog potraživanja naplaćeno 428,65 miliona dinara duga.

Elektrovojvodina je najavila da će težište poslovanja u predstojećem periodu biti borba protiv neovlašćene potrošnje i krađe električne energije, koja nanosi enormnu štetu poslovanju, zbog koje je prošle godine ta elektrodistributivna firma izgubila 1,5 milijardi dinara.

Elektrovojvodina je prošle godine ostvarila profit od 527 miliona dinara, iako je godinu započela sa minusom od 1,2 milijarde dinara. EPS nije saopštio visinu profita Elektrovojvodine u prvoj polovini 2012.

Kako navodi Eletrovojvodina, postignuti rezultati u prvom polugodištu bili bi bolji da su najveći dužnici Azotara i Petrohemija, čiji dugovi iznose više od 3,5 milijarde dinara, plaćali svoje obaveze prema Elektrovojvodini.

Dodaje se da ta dva preduzeća kontinuirano ne plaćaju utrošenu električnu energiju i da imaju veliku potrošnju, pa je o svemu obavešteno Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine.

Elektrovojvodina je navela da redovno plaćala poreske obaveze, doprinose i plate za 2.458 zaposlenih, čija je prosečna zarada za navedeni period iznosila 76.423 dinara.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!