Eksperti: Pokušaj crnogorskog puča ponoviće se i drugdje

13 jula 2017

Pokušaj puča "nije bio prvi i vjerovatno neće biti ni posljednji pokušaj Rusije da podrije suvereno pravo nacije da slobodno izabere svoje političke saveze"

Eksperti su u četvrtak upozorili u Senatu SAD, da će pokušaj, kao što je bio onaj ruskih agenata da izvedu puč u Crnoj Gori spriječen prošle godine, vjerovatno biti ponovljen, i da je neohodno da Vašington iskazuje snažniju podršku „mekom evropskom obodu“, javlja dopisnik RSE iz Vašingtona.

To je rečeno na saslušanju u senatskom komitetu za oružane službe, čiji je fokus prevashodno bio na situaciju u regionu Baltika.

Pokušaj puča „nije bio prvi i vjerovatno neće biti ni posljednji pokušaj Rusije da podrije suvereno pravo nacije da slobodno izabere svoje političke saveze“, navela je Lisa Samp, stručnjakinja koja radi na ruskim i evropskim poslovima u Bijeloj kući i Ministarstvu odbrane SAD.

Damon Wilson, izvršni potpredsjednik Atlanskog saveza iz Vašingtona je rekao da Rusija teži proširivanju svog uticaja i podriva vlade okrenute Zapadu koristeći „vezu korupcije, organizovanog kriminala i nerazvjenosti“.

„Prosperitet ovih nacija je protivotrov koji povećava otpornost nacija naročito na istoku Evrope kao i jugoistoku“ rekao je Wilson.

Nebojša Kaluđerović, crnogorski ambasador u SAD, rekao je da je procesuiranje dijela optuženih za pokušaj puča u toku, i da je glavni tužilac dokaze nazvao „čvste kao čelik“.

On je rekao da su dvojica Rusa za koje se vjeruje da su vojni obavještajni agenti bili umiješani u pokušaj puča u Crnoj Gori, kao i nekolicina crnogorskih političara, te jedan bivši zamjenik vojnog atašea koji je proteran iz EU.

„Da je plan uspio nastao bi haos, ozbiljno nasilje i izuzetno opasna nestabilnost“ rekao je Kaluđerović.

Crna Gora je 5. juna postala članica NATO-a, čemu se Moskva snažno protivila.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!