Ekonomista: Radnici u kleštima vlasti i podmićenih sindikata

25 Jul 2017

"Vodi se pogrešna ekonomska politika, bazirana na subvencijama. Investitori treba da dolaze zbog stabilnog i privlačnog investicionog ambijenta, a ne zato što ih država dotira"

Ekonomista Saša Đogović rekao je danas da su radnici “u kleštima vlasti koja ih promoviše kao jeftinu, stručnu radnu snagu i podmićenih sindikata”, pa su zato uprkos dugom štrajku u kragujevačkoj fabrici Fijat Krajsler automobili Srbija (FCA) minimalno ostvarili zahteve.

On je za agenciju Beta rekao da nije iznenađenje što su “buknuli štrajkovi u ovakvim ekonomskim uslovima”.

“Dobro je da je izbio bunt jer se pokazalo da su radnici u pravu”, rekao je Đogović.

Dodao je da se “vodi pogrešna ekonomska politika”, bazirana na subvencijama i da investitori treba da dolaze zbog stabilnog i privlačnog investicionog ambijenta, a ne zato što ih država dotira.

Đogović je ocenio da se u pregovorima Štrajkačkog odbora i rukovodstva Fijata pokazalo i koliko su sindikati ucenjeni, podmićeni i needukovani.

“Ako sindikalni lideri ili predsednici štrajkačkih odbora nisu bili sposobni da se izbore za zahteve radnika, mogli su da daju ostavku i omoguće da drugi nastave pregovore, ali u ovom slučaju kao i u većini drugih to nije urađeno”, rekao je on.

Ocenio je da je suština sindikalnog organizovanja u Srbiji da su sindikati na strani poslodavca.

“Zakon o radu je liberalniji od prethodnog jer daje veća prava poslodavcima ali ni nadležne državne institucije ne rade kako treba, inspekcija, Poreska uprava…, odnosno tako kako rade više su na strani poslodavca nego radnika”, rekao je Đogović.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!