Ekološki aktivisti protestovali ispred Osnovnog suda u Subotici

19 Oct 2016

Ekološki aktivisti rade u interesu zaštite životne sredine i svih građana, a ne u interesu pojedinaca

Predsednik Ekološkog udruženja Hrast iz Krivaje Đura Vavroš izjavio je danas nakon održanog protesta ekoloških aktivista i uoči trećeg ročišta u Osnovnom sudu Subotica, da ekološke aktiviste žele da ućutkaju, ali da neće uspeti jer se aktivsti nisu uplašili.

Aktivisti Centra za ekologiju i održivi razvoj (CEKOR) održali su danas ispred Osnovnog suda u Subotici građanski protest “Stop progonu ekoloških aktivista” zbog, kako su naveli, “mnogobrojnih kršenja prava građana, ekoloških aktivista i uzbunjivača koji ukazuju na kršenje propisa i zalažu se za bezbednost, zdravu i čistu životnu sredinu”.

“Njihov pokušaj neće uspeti jer ne može da nas zaplaši ništa. Svi dokazi idu u moju korist. Nisam napravio nikakvo krivično delo. Bilo kakve tužbe, bilo šta, ne mogu da nas zastraše. Mi volimo prirodu, ekologiju i zbog toga smo i počeli sve ovo”, rekao je Vavroš novinarima.

On je kazao da ekološki aktivisti rade u interesu zaštite životne sredine i svih građana, a ne u interesu pojedinaca i dodao da će nastaviti borbu do kraja, jer ovakve organizacije i postoje da bi ukazale na uzurpaciju i uništavanje životne sredine.

“Mi idemo do kraja, bez obzira na ishod na sudu, mi dalje nastavljamo istim putem. Nastavićemo sa objavljivanjem ekoloških akcidenata šta god da se desi”, rekao je Vavroš.

Prema njegovim rečima, u “normalnoj državi” se ne bi dogodilo da ekološki aktivisti sede na sudu zbog toga što su javno izneli svoje mišljenje, dok u Srbiji niko ne reaguje.

“Zar treba da nas otruju, da uništavaju kompletne šume, niko ne reaguje? Podneo sam oko deset tužbi, međutim još uvek ni jedan proces nije završen”, kazao je Vavroš.

Da podsetimo, zastupnik preduzeća Krivaja Ištvan Harmati podneo je privatnu tužbu protiv Đure Vavroša zbog “narušavanja poslovnog ugleda i kreditne sposobnosti preduzeća Krivaja d.o.o.”.

Građani Krivaje posadili su vetrozaštitni pojas od 1.200 sadnica drveća i za to su imali dozvolu opštine Bačka Topola, a preduzeće Krivaja ih je uzoralo tvrdeći da je to zemljište pod njihovom upravom.

Vavroš je slučaj izneo medijima i obajvio ga na društvenim mrežama, nakon čega je usledila tužba od strane preduzeća “Krivaja”.

Ištvan Harmati danas nije želeo davati izjave novinarima.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!