EK: Trump da razjasni stavove o NATO, trgovini, klimatskim promjenama

10 Nov 2016

"Ovo mora biti potpuno rasčišćeno u narednih nekoliko mjeseci", poručio je predsjednik EK novoizabranom američkom predsjedniku

Predsjednik Evropske komsije Jean-Calude Juncker pozvao je u četvrtak Donalda Trumpa da razjašnjenje njegovih stavova o pitanjima kao što su globalana trgovina, klimatske promjene, te budućnost odnosa među NATO saveznicima, nakon što je u srijedu izabran za novog predsjednika SAD.

Tokom izborne kampanje, Trump, milijarder i biznismen koji se nikada nije bavio bilo kakvim javnim poslom, oštro je kritikovao slobodnu trgovinu, NATO i klimatsku politiku čiji je cilj zaustavljanje globalnog zagrijavanja, te uznemiro saveznike Vašingtona i trgovinske partnere.

“Željeli bismo da znamo kako će se stvari kretati sa globalnom trgovinskom politikom” rekao je Juncker na jednom poslovnom skupu u Berlinu.

“Želimo da znamo kakve su njegove namjere prema NATO alijansi. Moramo znati kakvu će klimatsku politiku voditi. Ovo mora biti potpuno rasčišćeno u narednih nekoliko mjeseci”, poručio je predsjednik EK novoizabranom američkom predsjedniku.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!