EK postavlja Srbiji rok do 2025. da ispuni uslove za članstvo u EU

14 Sep 2017

"Akcenat na vladavini prava, osnovnim pravima, borbi protiv korupcije i stabilnosti u regionu"

Program rada Evropske komisije, u narednih 16 meseci, predviđa izradu strategije za ulazak Srbije u Evropsku uniju kojom bi Evropska unija Srbiji postavila rok do 2025. godine za ispunjavanje uslova za punopravno članstvo u EU, piše list Danas.

List navodi da je predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker pre dva dana u Pismu namere za program rada Komisije do kraja 2018. godine predsedniku evropskog porlamenta Antoniju Tajaniju i premijeru Estonije Juriju Ratasu, u tački broj devet pod nazivom – Inicijative koje treba pokrenuti do 2025. godine – naveo i Strategiju za uspešno pristupanje EU Srbije i Crne Gore.

“To praktično znači da je EK postavila rok za ispunjavanje uslova za punopravno članstvo u EU”, ocenila je za Danas ocenjuje za Danas predsednica Foruma za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji Jelica Minić.

Program rada Komisije za sledećih 16 meseci, do kraja 2018. godine, odnosno kraja mandata aktuelnog sastava tog tela, napravljen je sa ciljem stvaranja ujedinjenije, snažnije i demokratskije Unije, kako bi, navodi se dalje, bio iskorišćen trenutnii zamah.

“U obraćanju Evropskom parlamentu kome je predstavio stanje u kome se u ovom trenutku nalazi Evropska unija, predsednik Evropske komisije je pomenuo Pismo o namerama, u kome su predstavljeni prioriteti na kojima će Komisija raditi u periodu od narednih 16 meseci. U govoru se pominju poruke iz ovog pisma ali se ne ide u detalje. A za Srbiju, ali i za čitav region Zapadnog Balkana najbinija poruka se nalazi u tački 9, na strani 10 ovog dokumenta pod naslovom Inicijative koje će se pokrenuti sa perspektivom (realizacije) do 2025. Komisija, dakle, pod ovom stavkom obaveštava da će u narednih 16 meseci pristupiti izradi Strategije za uspešno pristupanje EU Srbije i Crne kao najnaprednijih kandidata na Zapadnom Balkanu, s posebnim naglaskom na vladavinu prava, osnovna prava i borbu protiv korupcije i na stabilnost u regionu“, objasnila je Jelica Minić.

Ona napominje da su Srbija i Crna Gora, dakle, dobile rok – odnosno, ono što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić prilikom svoje nedavne posete Briselu tražio.

“To znači da je Srbiji i Crnoj Gori data šansa da se u narednih osam godina dobro pripreme za ulazak u EU i time povuku i ostale u regionu u da se punopravno uključe u najznačajniji evropski projekt. Zbog toga je njihova odgovornost još veća“, smatra sagovornica Danasa.

Jelica Minić zaključuje da je Junker nastojao da pokaže da je EU opet dobila “vetar u jedra”, da taj momentum treba iskoristiti, da on neće beskonačno trajati, pa tako, kako kaže, i mi u regionu treba da odgovorimo na ovaj poziv.

Za sve one koji iskreno žele vladavinu prava, poštovanje osnovnih ljudskih prava, suzbijanje korupcije koja je zahvatila sve pore društva i one koji iskreno žele dobre odnose u regionu, sa svim susedima, juče je bio zaista dobar dan. Dobili su moćne alate i saveznike da se za to izbore. Da li će biti uspešni? E, to sada već od njih zavisi. Jer, u 2025. će nam biti potreban društveni konsensus i zemlja mnogo uređenija nego što je to danas”, ukazala je ona.

(Autonomija, Danas)

Podelite ovu stranicu!