Egereši: Sve od Vlade zavisi

Predsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši izjavio je za “Dnevnik” da je predsednica republičkog parla…

10. sep 2009

Šandor EgerešiPredsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši izjavio je za “Dnevnik” da je predsednica republičkog parlamenta Slavica Đukić-Dejanović izrazila spremnost
da se u parlamentu pokrene demokratska rasprava o predlogu statuta Vojvodine i zakonu o nadležnostima čim u skupštinsku proceduru Vlada Srbije uputi predlog navedenog zakona. Nakon jučerašnjeg sastanka šefova republičkog i pokrajinskog parlamenta, Egereši je izrazio zadovoljstvo “razumevanjem i konstruktivnim odnosom” Slavice Đukić-Dejanović prema pitanju vojvođanskog statuta. On je, međutim, napomenuo da trenutno sve zavisi od Republičke vlade.
– Dobio sam uveravanje da je republički parlament spreman da ta dva akta stavi na dnevni red čim od Vlade dobije predlog zakona o nadležnostima, tako da sad sve zavisi od Vlade. A ja mislim da je krajnje vreme da se Skupština Srbije izjasni o statutu pošto je prošlo već gotovo godinu dana od utvrđivanja tog predloga u pokrajinskom parlamentu – kazao je Egereši.
On je dodao i da nema mogućnosti da se republički poslanici o statutu izjašnjavaju posebno, odnosno pre nego što se utvrdi zakonski okvir o prenosu novih nadležnosti Pokrajini.
Šanrod Egereši nam je potvrdio i da je od predsednice Narodne skupštine dobio podršku za inicijativu da se na četvrtom Kampu tolerancije, koji će sledeće godine biti održan u Bačkoj Topoli, organizuje samit predsednika parlamenata država i regija podunavskog regiona. Po njegovim rečima, na jučerašnjem sastanku u Skupštini Srbije dogovoreno je i da predlog predsednika Skupštine Vojvodine o neophodnosti postizanja konsenzusa o bezbednosti u regionu jugoistične Evrope bude na samitu predsednika parlamenata zemalja tog regiona, koji se održava 18. septembra u Budimpešti, prezentovan kao zajednički dokument vojvođanske i Republičke skupštine.
Komentarišući aktuelnu inicijativu za postizanje novog dogovora o sastavu skupštinskih odbora i broju potpredsedničkih mesta u Skupštini Vojvodine, Egereši je rekao da je ona u skladu s principima parlamentarne demokratije, koja podrazumeva srazmernu zastupljenost stranaka i koalicija u radnim telima parlamenta.
– Tema je ozbiljna i moramo voditi demokratski dijalog o tome da bismo došli do političkog dogovora o budućem radu Skupštine, pošto su u međuvremenu fomirane nove poslaničke grupe. Mislim da je nedopustivo da Srpska radikalna stranka, koja je opozicona, ali je i druga po broju poslanika, nema potpredsednika Skupštine. I to je moj principijelan stav. Ali, nije na meni da vodim međustranačke i unutarkoalicione dogovore o tome i zato sam šefovima poslaničkih klubova predložio da do 22. septembra postignu politički dogvor, a ja ću svakako ispoštovati njihovu odluku – kazao je Egereši.
On je ponovio da na sastanku koji je tim povodom održao s predstavnicima poslaničkih klubova nije bilo reči o mogućim kadrovskim rešenjima, te da svi navodi koji su se pojavili u javnosti, “a u kojima se pominju neka imena i neke stranke, predstavljaju političke manipulacije”. Egereši takođe nije želeo da govori o tome da li ova inicijativa podrazumeva i smanjenje broja potpredsedničkih mesta ili samo drugačiji stranački raspored na ovim funkcijama, navodeći da sve to zavisi od dogovora poslaničkih klubova.

U načelu i u pojedinostima

U saopštenju iz Skupštine Srbije navedeno je da je na sastanku predsednika republičkog i pokrajinskog parlamenta “načelno razgovarano o pitanju donošenja statuta Vojvodine”, kao i o intenziviranju međunarodne parlamentarne saradnje. Pri tome je napomenuto da je obostrano izražena želja da bi Narodna skupština trebalo da proširi aktivnosti oko sklapanja sporazuma o saradnji parlamenata s drugim zemljama EU, kao i regiona Zapadnog Balkana, a navedeno je da bi u tom smislu mogao biti veoma koristan već potpisani sporazum parlamenta Srbije i parlamenta Mađarske.

(Dnevnik)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Šefica
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga