Egereši: Republika zatajila

30 May 2009

Predsednik Skupštine AP Vojvodine Šandor Egereši izjavio je na “Danu otvorenih vrata Skupštine AP Vojvodine…

Šandor EgerešiPredsednik Skupštine AP Vojvodine Šandor Egereši izjavio je na “Danu otvorenih vrata Skupštine AP Vojvodine”, održanom juče u Senti, da je neshvatljivo da je od usvajanja Statuta AP Vojvodine u pokrajinskom parlamentu prošlo sedam i po meseci, ali da nije stavljen na dnevni red Narodne Skupštine Srbije radi davanja saglasnosti, što doživljava kao jednu vrstu manipulacije s javnošću.
– Ne vidim realne šanse da Statut AP Vojvodine dobije saglasnost, zbog nepostojanja političke volje u Beogradu, a po tom pitanju želim da ostanem principijelan do kraja, jer je moja obaveza da poštujem odluke Skupštine Vojvodine. Pokrajinska administracija učinila je sve da Statut bude spreman za davanje saglasnosti. Na žalost, zatajile su republičke institucije, koje u ovom slučaju nisu ispoštovale Ustav Republike Srbije – rekao je Egereši.
Domaćini delegaciji Skupštine AP Vojvodine, u kojoj su pored predsednika Egerešija bili potpredsednik Martin Zloh, šef poslaničke grupe SPS-PUPS-Pokret za Vršac evropsku regiju Nenad Vunjak, predsednik Odbora za organizaicju uprave i lokalnu samouprave Miroslav Krišan i pomoćnik sekretara Skupštine APV Dušan Pavlović, bili su predsednici opštine i Skupštine opštine Senta Zoltan Pek i Aniko Žiroš-Jankelić. Akcija “Dan otvorenih vrata Skupštine AP Vojvodine”, koja je prvi put održana u Senti.
Egereši je učesnike skupa pozvao da svojim potpisom podrže Evroregionalnu inicijativu za toleranciju koju je od 17.novembra, kada je proglašena u Bačkoj Topoli, potpisalo više od hiljadu ljudi. Potsećajući da su višejezičnost, multikultarnost i tolerancija odlike višenacionalne Vojvodine, Egereši je istakao da je cilj Evroregionalne inicijative za toleranciju da podseti na važnost poštovanja i uzajamnog razumevanja i da se može suprotstaviti svim pojavama diskriminacije, etničke i verske netolerancije i nasilju.

(Dnevnik)

Podelite ovu stranicu!