Egereši: Predstavništvo Vojvodine u Briselu približava Srbiju Evropi

24 mar 2011

„Iako nije postojao niti jedan opravdan razlog da se ova odluka godinama odlaže, duboko verujem da ćemo sada moći da i u praksi pokažemo da se na ovaj način i sama Srbija za još jedan korak približila EU”, naveo je Egereši

Predsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši izrazio je danas zadovoljstvo odlukom Vlade Srbije kojom se podržava otvaranje predstavništva Vojvodine u Briselu i ocenio da se na taj način cela Srbija približava Evropskoj Uniji.
„Vojvodina je dugo strpljivo čekala na ovu odluku i na priliku da u administrativnom centru EU lobira za interese svojih građana. Iako nije postojao niti jedan opravdan razlog da se ova odluka godinama odlaže, duboko verujem da ćemo sada moći da i u praksi pokažemo da se na ovaj način i sama Srbija za još jedan korak približila EU”, naveo je Egereši.
On je u saopštenju za javnost naveo da tom odlukom Vojvodina nije dobila nikakvo ekskluzivno pravo, već istu priliku kakvu ima više od 200 evropskih regiona i gradova,  koji već dugo imaju svoja predstavništva u Briselu, kako oni iz zemalja članica EU, tako i oni koji čije zemlje pretenduju da postanu članice.
„Politička je realnost da se Evropa, iz zajednice nacija, pretvara u Evropu regija. Vojvodina će sada lakše, brže i efikasnije moći da se uključi u ove procese, da na vreme saznaje za sve mogućnosti koje pružaju različiti pretpristupni evropski fondovi, kao i da na još bolji način razvija prijateljske i partnerske odnose sa regionima iz čitave Evrope“, istakao je Egereši.
Dodao je da da otvaranje predstavništva Vojvodine u Briselu nije smelo a ne sme ni u budućnosti da se posmatra kao političko pitanje jer se radi o odluci koja nema veze sa politikom, već sa strateškim evropskim pozicioniranjem Vojvodine i Srbije.
„Iako smatram da smo mnogo izgubili zbog toga što kancelarija u Briselu nije otvorena mnogo ranije, veoma sam zadovoljan činjenicom da su nam sada otvorena još jedna veoma značajna vrata i sa pođednakim entuzijazmom podržaću inicijativu drugih regija i gradova u našoj zemlji, koje žele da učine isto”, rekao je Egereši.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!