Egereši: Očekivao sam mnogo više

22 Jun 2012

Neophodna je promena Ustava Srbije

Odlazeći predsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši izjavio je da tu dužnost napušta sa „pomešanim osećanjima“, imajući u vidu, kako je rekao, da su, s jedne strane učinjeni značajni koraci da se položaj Vojvodine osnaži i na unutrašnje-političkom i na međunarodnom nivou. – Sa druge strane, ako polazim od svojih očekivanja, onda moram da kažem da sam očekivao mnogo više.

Velika je stvar usvajanje statuta koji je, prema mom mišljenju, iskoristio sve mogućnosti aktuelnog Ustava Srbije. Jasno mi je, naravno, da smo zasad daleko od stvarne autonomije. Dugoročno, inače, i sam razmišljam o izmenama ovog ustava, zato što on nije evrokompatibilan, ne garantuje konkurentnost Srbije unutar Evropske unije. Vojvodinu ja ubuduće vidim sa zakononodavnim, izvršnim i delimičnim sudskim nadležnostima – rekao je Egereši u intervjuu za „Mađar so“.

– I ja sam, i čitava vojvođanska administracija, bili smo u vezi sa usvajanjem statuta izloženi veoma podmukloj klevetničkoj kampanji – optuživani smo za separatizami secesionističke težnje. Iz tog sam razloga imao ideju da zajedno sa predsednicom Skupštine Srbije Slavicom Đukić Dejanović obiđemo centralnu Srbiju i da ljudima objasnimo šta zaista znači vojvođanski statut. Uspeli smo da smirimo strasti, statut je i proglašen. U političkom smislu preuzeli smo veliki deo nadležnosti, u praksi je međutim drugačija situacija, ima još na čemu da se radi – ocenio je Egereši, dodavši još u bilans rada u protokle četiri godine, trud da se svetu prikaže evropsko lice Srbije „što smo iskreno činili“.

(Magyar Szo)

Podelite ovu stranicu!