Egereši: Neosnovani napadi na VANU

14 May 2009

Predsednik Skupštine AP Vojvodine Šandor Egereši, zajedno sa pokrajinskim ombudsmanom Petrom Teofilovićem, r…

Šandor EgerešiPredsednik Skupštine AP Vojvodine Šandor Egereši, zajedno sa pokrajinskim ombudsmanom Petrom Teofilovićem, razgovarao je danas sa predsednikom Vojvođanske akademije nauka i umetnosti Endre Papom i članovima Predsedništva tokom svoje prve zvanične posete ovoj Akademiji.
Predsednik Egereši je u razgovoru izrazio svoju punu podršku radu VANU i naglasio da je ova institucija od izuzetnog značaja za razvoj i dalji napredak nauke kako u Vojvodini, tako i u celoj državi Srbiji. On je posebno istakao značaj VANU za razvoj nauke u Vojvodini jer je, prema njegovim rečima, od ukidanja ove Akademije 1992. godine pa sve do 2004. u Srpsku akademiju nauka i umetnosti primljeno samo dva akademika iz Vojvodine.
“Ni jednog momenta ne dovodim u pitanje legitimnost postojanja Vojvođanske akademije nauka i umetnosti i sve političke insinuacije na tu temu su potpuno neosnovane. U interesu Skupštine AP Vojvodine je izgradnja partnerskog odnosa i produbljivanje saradnje sa Akademijom jer imamo zajednički cilj, a to je jačanje pozicije Vojvodine unutar Srbije, kao i podizanje njenog ugleda među regionima u Evropi”, naglasio je Egereši.
Predsednik VANU Endre Pap upoznao je predsednika Egerešija sa njihovim aktivnostima, održavanjem konferencija i predavanja u predstojećem periodu i istakao da je u planu izdavanje novih publikacija, a da je u poslednjih pet godina objavljeno preko trideset.
Pap je istakao da u državama širom Evrope postoji veliki broj regionalnih akademija sa kojima VANU izuzetno uspešno sarađuje i naveo primer Nemačke koja je tek pre nekoliko godina dobila Saveznu akademiju.
Pokrajinski ombudsman Petar Teofilović rekao je da je i sa stanovišta ljudskih prava od izuzetne važnosti postojanje Vojvođanske akademije nauka i umetnosti i dodao da razvoj cele države može da se odvija samo paralelno sa razvojem naučnih oblasti.

Podelite ovu stranicu!