Egereši: Na delu su pokušaji revizije prošlosti

11 May 2009

Predsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši izjavio je danas da poražene snage iz Drugog svetskog rada posled…

Šandor EgerešiPredsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši izjavio je danas da poražene snage iz Drugog svetskog rada poslednjih godina u Srbiji pokušavaju da redefinišu istorijske činjenice.
Egereši je na tribini “Dan pobede i antifašizam danas” u Skupštini Vojvodine rekao da se poslednjih godina ni 9. maj, Dan pobede nad fašizmom, u Srbiji ne proslavlja na način kako se to radi u drugim evropskim zemljama.
“Poslednjih godina, 9. maj se kod nas pomalo prećutkuje i potiskuje”, kazao je Egereši.
On je dodao da Vojvodina treba da bude ponosna na svoj antifašizam, da treba da ga neguje i da su osnovi savremene autonomije ove pokrajine uspostavljeni tokom Narodnooslobodilačke borbe (NOB) u Drugom svetskom ratu.
Istoričar Ranko Končar rekao je da je u Srbiji prisutan istorijski revizionizam, pomoću kojeg se dokazani kvislinzi iz Drugog svetskog rata pokušavaju proglasiti za heroje i kao primer naveo Milana Nedića, šefa kvislinške vlade u Srbiji tokom Drugog svetskog rata.
“Nedić može biti politički rehabilitovan, ali istorijski ne. Deviza tog režima bila je ‘Bolje i Hitler, nego komunisti'”, kazao je Končar i ocenio da tom režimu nikako nije bilo jasno kako su se velike sile tada, iako drugačijih ideoloških uređenja, mogle udružiti u borbi protiv “sila zla”.
Filozof Milenko Perović rekao je da je antifašizam jedan od duhovnih i političkih temelja današnje Evrope i ocenio da u Srbiji danas to nije slučaj.
“Antifašizam nije jednokratni istorijski čin, kao što ni fašizam nije jednokratni istorijski čin. Fašizam je jedna stalna opasnost koja preti svim modernim društvima, zbog čega se ta društva bore protiv te opasnosti”, kazao je Perović i ocenio da se Srbija ne ubraja u te zemlje.
Prema njegovim rečima, u Srbiji se “na mala vrata” rehabilituju nacizam i fašizam, kao i saradnici nacista.
“U zemlji u kojoj je jedan od najčuvenijih kolaboracionista nacista Draža Mihailović proglašen za nacionalnog junaka i prvog gerilca Evrope, takva zemlja sebe ne legitimiše kao antifašističku zemlju”, naveo je Perović.
Tribinu su organizovali Društvo za istinu o NOB i Jugoslaviji, Savez antifašista Srbije i Vojvođanski klub.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!