Egereši insistira na utvrđivanju činjenica o incidentima

01 Jun 2012

Utvrditi tačnu pozadinu incidenata u Subotici i u Mužlji

Predsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši izrazio je danas veliku zabrinutost zbog sve učestalijih incidenata i sukoba među mladima različitih nacionalnih pripadnosti u Vojvodini.

Egereši je u saopštenju za javnost zataržio od tužilaštva da utvrdi tačnu pozadinu ovih incidenata i u skladu s tim odredi kazne počiniocima.

On je, povodom incidenata u Subotici i Mužlji, dobio izveštaje policija u Subotici i u Zrenjaninu, u kojima se navodi da je u Subotici, povodom krivičnog dela izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti, saslušano 14 osumnjičenih maloletnih lica, protiv kojih će u zakonskom roku biti podneta krivična prijava.

Povodom sličnog slučaja u Mužlji u izveštaju policije navodi se da se nisu stekli elementi krivičnog dela koje bi bilo motivisano nacionalnom ili verskom mržnjom i netrpeljivošću, već da je reč o krivičnom delu učestvovanje u tuči i nanošenje teških telesnih povreda, i da će u skladu s tim biti podnete krivične prijave.

„Veoma je važno da se ovi slučajevi istraže od početka do kraja, da ne ostane niti jedna senka sumnje o motivima i da se počinioci adekvatno sankcionišu. Sve drugo dovelo bi do narušavanja međunacionalnih odnosa u pokrajini, koje ne smemo i ne možemo dozvoliti”, poručio je Egereši.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!