Egereši: Bez informacija o pretnjama vojvođanskim političarima

29 Apr 2009

Predsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši izjavio je danas da vojvođanski Savet za bezbednost još od polic…

Šandor EgerešiPredsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši izjavio je danas da vojvođanski Savet za bezbednost još od policije nije dobio izveštaj u vezi sa pretnjama pojedinim vojvođanskim političarima.
Egereši je novinarima u Novom Sadu rekao da će pokrajinski Savet za bezbednost ponovo zasedati u maju i razmotriti rad policije na konkretnom slučaju, kao i još neka aktuelna bezbedonosna pitanja u Vojvodini.
Savet za bezbednost zatražio je 9. marta od MUP-a Srbije izveštaj o istrazi povodom pretećeg pisma koje je upućeno Egerešiju i još nekim pokrajinskim funkcionerima.
Savet je od MUP-a zatražio izveštaj o rezultatima dosadašnje istrage o pretećem pismu koje je stiglo na adresu Skupštine Vojvodine, kao i to da istraga bude ubrzana i efikasna.
Egereši i nekoliko funkcionera raznih stranaka dobili su početkom marta preteće pismo u kojem se navodi da će biti “osuđeni na smrt” ukoliko se usvoji novi Statut Vojvodine.
Pismo su potpisale organizacije Jugoslovenski patriotski savez, Patriotski savez Srbije, Mađarski patriotski savez i Vojvođanski savez patriota, a ono je upućeno iz Beograda na adresu Skupštine Vojvodine.
Pretnje smrću upućene su i predsedniku Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Ištvanu Pastoru, predsedniku Lige socijademokrata Vojvodine Nenadu Čanku, predsedniku Pokrajinskog odbora Demokratske stranke Dušanu Elezoviću i predsedniku Pokrajinskog odbora Socijalističke partije Srbije Dušanu Bajatoviću.
Pretnje su upućene i funkcioneru Socijaldemokratske partije Vojvodine Živanu Berisavljeviću, funkcioneru SVM-a Laslu Vargi i članovima nevladine organizacije Vojvođanski klub.
Članovi Saveta za bezbednost zatražili su 9. marta i pismeni izveštaj MUP-a o protestu koji je 17. februara održan u Novom Sadu, kao i izveštaj nadležnog tužilaštva o tome da li je bilo elemenata krivičnog dela u parolama koje su uzvikivane na ovom skupu.
Na protestnom okupljanju koje je tog dana u Novom Sadu organizovano povodom godišnjice proglašenja nezavisnosti Kosova demonstranti su uzvikivali “Nož, žica, Srebrenica”, “Čanka pod nož”, uvredljive poruke na račun predsednika Izvršnog veća Vojvodine Bojana Pajtića i Albanaca i parole podrške haškom optuženiku Ratku Mladiću.
Demonstranti su nosili srpske zastave, zastave klerofašističke organizacije Obraz, zastave organizacije 1389, a primećeni su i članovi neonacističke organizacije Nacionalni stroj.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!