Dveri: Ukinuti Vojvodinu, jer je izvor separatizma

26 sep 2012

Dveri kao prethodnica znanične politike Beograda?

Pokret Dveri saopštio je danas da se zalaže za ukidanje Autonomne Pokrajine Vojvodine, za koju su naveli da je i politički i ekonomski „štetna“ i izvor mogućeg „separatizma“ u Srbiji.

Dveri su u saopštenju za javnost ocenile da je AP Vojvodina „komunistička tekovina mrtve Jugoslavije“ i dodale da Vojvodina nije ništa drugo nego „severna Srbija“.

„Onoga časa kada je ostvareno pridruživanje srpskih oblasti Srbiji, Vojvodina je izgubila svaki smisao postojanja kao Vojvodina i postala je severna Srbija, samo jedan od delova države Srbije“, piše u saopštenju.

Ocenjuje se da je „titoistički koncept razbijanja srpskih zemalja na komade i izgradnje novih državolikih identiteta na vekovnim teritorijama srpskog naroda“ iznova aktuelizovao pitanje Vojvodine.

„Mnogi su decenijama unazad tvrdili da odvajanje Crne Gore od Srbije nije moguće, a Crna Gora je danas nezavisna i antisrpska tvorevina. Ti isti sada kažu da je takvo nešto nemoguće da se dogodi u Vojvodini. Šta nam je činiti pre nego se neki vojvođanski političari jedno jutro probude sa željom da postanu Milo Đukanović?“, navodi se u saopštenju.

Ocenjuje se da nikome u „severnoj Srbiji“ ne treba autonomija Vojvodine, jer ona predstavlja samo dodatnu administraciju, udvajanje birokratije i vlasti u odnosu na prestonicu Srbije.

„Jedini zdravorazumski politički odgovor glasi: ukinuti autonomiju Vojvodine kao izvor svakog separatizma. Srbiji nisu potrebne ni stare ni nove autonomije i regioni, već jaka unitarna država i jake lokalne samouprave, između kojih nam nisu potrebni posrednici“, piše u saopštenju.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!