Dvadeset šest godina od havarije u Černobilu

26 Apr 2012

Ukrajinci danas obeležavaju 26. godišnjicu havarije u nuklearnoj elektrani u Černobilu, najgore nuklearne nesreće u svetskoj istoriji

Predsednik Ukrajine Viktor Januković svečano će otkriti početnu konstrukciju čeličnog svoda koji će po okončanju izgradnje prekriti ostatke nuklearnog reaktora.

Svod novog sarkofaga dovoljno je veliki da se u njega smesti njujorška Statua slobode – njegova dužina biće 257 metara, širina 150 metara, a visina 108 metara.

Kada bude dovršen u junu 2015, moći će da počne opasan posao rastavljanja reaktora i čišćenja velike količine radioaktivnog otpada.

Novi sarkofag trebalo bi da bude bezbedan u narednih 100 godina, a činiće ga 180 metara postojećeg sarkofaga za smanjenje uticaja radijacije na radnike.

Predviđeno je da se novi sarkofag postavi preko postojećeg koji je izgrađen u rekordnom roku, nedugo nakon eksplozije u nuklearki.

Posle eksplozije u reaktoru 26. aprila 1986, radioaktivni oblak proširio se iznad najvećeg dela severne hemisfere, a stotine hiljada ljudi pobegle su iz svojih domova u najteže pogođenim oblastima u Ukrajini, Belorusiji i zapadnoj Rusiji.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!