- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Dvadeset godina od početka opsade Dubrovnika

Danas se navršava 20 godina od početka devetomesečne opsade Dubrovnika od strane nekadašnje JNA , u kojoj poginulo više od 100, a povređeno više stotina civila.

U sastavu JNA koja je 1. oktobra 1991. godine napala Dubrovnik sa okolinom najviše je bilo vojnika i dobrovoljaca iz Crne Gore i pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore.

U opsadi je poginulo 166 crnogorskih građana, a u dubrovačkom Starom gradu, koji je bio zaštićen kao deo svetske kulturne baštine, potpuno je uništeno i oštećeno na desetine objekata.

Prema podacima hrvatskog Crvenog krsta, u gradu je poginulo 114, a na dubrovačkom području 300 ljudi.

Sud u Hagu osudio je trojicu oficira bivše JNA na ukupno 14 i po godina zatvora zbog granatiranja Dubrovnika i kršenja pravila i običaja rata. Pred tim sudom je dokazano da su pripadnici JNA namerno gađali dubrovački Stari grad iako su znali da u njemu živi civilno stanovništvo.

Premijer u vreme opsade Dubrovnika i doskorašnji predsednik vlade Milo Đukanović, izvinio se 2000. godine građanima Hrvatske za opsadu Dubrovnika. Crna Gora je pre tri godina platila Hrvatskoj 400.000 evra ratne odštete za organizovanu pljačku u kojoj su učestvovali crnogorski građani tokom napada na dubrovačko područje.

Nevladina organizacija „Akcija za ljudska prava” (HRA) u saopštenju podseća da u Crnoj Gori do sada nije pokrenut nijedan krivični postupak za ratne zločine tokom opsade Dubrovnika.

„Verujemo da do uspostavljanja trajnog poverenja među ljudima u regionu može doći tek onda kada svaka država, pa tako i Crna Gora, učini sve ono što je u njenoj nadležnosti da procesuira i kazni sve one koji su prema susedima postupali nasilno, nepravedno i nezakonito, suprotno međunarodno prihvaćenim obavezama humanitarnog prava”, zaključuje HRA.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!