Dvadeset godina od početka opsade Dubrovnika

U Crnoj Gori do sada nije pokrenut nijedan krivični postupak za ratne zločine tokom opsade Dubrovnika.

01. okt 2011

Danas se navršava 20 godina od početka devetomesečne opsade Dubrovnika od strane nekadašnje JNA , u kojoj poginulo više od 100, a povređeno više stotina civila.

U sastavu JNA koja je 1. oktobra 1991. godine napala Dubrovnik sa okolinom najviše je bilo vojnika i dobrovoljaca iz Crne Gore i pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore.

U opsadi je poginulo 166 crnogorskih građana, a u dubrovačkom Starom gradu, koji je bio zaštićen kao deo svetske kulturne baštine, potpuno je uništeno i oštećeno na desetine objekata.

Prema podacima hrvatskog Crvenog krsta, u gradu je poginulo 114, a na dubrovačkom području 300 ljudi.

Sud u Hagu osudio je trojicu oficira bivše JNA na ukupno 14 i po godina zatvora zbog granatiranja Dubrovnika i kršenja pravila i običaja rata. Pred tim sudom je dokazano da su pripadnici JNA namerno gađali dubrovački Stari grad iako su znali da u njemu živi civilno stanovništvo.

Premijer u vreme opsade Dubrovnika i doskorašnji predsednik vlade Milo Đukanović, izvinio se 2000. godine građanima Hrvatske za opsadu Dubrovnika. Crna Gora je pre tri godina platila Hrvatskoj 400.000 evra ratne odštete za organizovanu pljačku u kojoj su učestvovali crnogorski građani tokom napada na dubrovačko područje.

Nevladina organizacija „Akcija za ljudska prava” (HRA) u saopštenju podseća da u Crnoj Gori do sada nije pokrenut nijedan krivični postupak za ratne zločine tokom opsade Dubrovnika.

„Verujemo da do uspostavljanja trajnog poverenja među ljudima u regionu može doći tek onda kada svaka država, pa tako i Crna Gora, učini sve ono što je u njenoj nadležnosti da procesuira i kazni sve one koji su prema susedima postupali nasilno, nepravedno i nezakonito, suprotno međunarodno prihvaćenim obavezama humanitarnog prava”, zaključuje HRA.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Šefica
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga