DUŠKO VUJOŠEVIĆ: Srbija je najviše odgovorna za ratove

07 Sep 2017

Selektor bh. košarkaša kaže kako je uvijek bio za Jugoslaviju, ali se ona morala raspasti jer se vojska stavila na stranu velikosrpske ideologije

Selektor košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine Duško Vujošević izjavio je u intervjuu za beogradski Nedeljnik da je Srbija najveći krivac za rat i raspad bivše Jugoslavije.

“Meni su vrata ovde [u Srbiji], dok je situacija takva kakva jeste, zatvorena. A pošto želim da radim na ovim prostorima, Bosna i Hercegovina mi se nekako uklopila. Takođe, ti pravi sarajevski Bošnjaci su mek narod koji je dosta propatio i prema kome imam i simpatiju i neku vrstu participacije u kolektivnoj krivici”, rekao je Vujošević, a prenosi agencija Patria.

Selektor bh. košarkaša kaže kako je uvijek bio za Jugoslaviju, ali se ona morala raspasti jer se vojska stavila na stranu velikosrpske ideologije.

“Bio sam za Jugoslaviju i bio sam za svakog za koga sam mislio da se bori za Jugoslaviju. Međutim, brzo se pokazalo da to nije bilo tako, da se vojska povlačila na granice ‘Velike Srbije’. Naravno, krivice ima na svim stranama, ali s obzirom na to da je Srbija bila najmnogoljudnija i da je kontrolisala vojsku, ipak najveću odgovornost za te ratove ima Srbija. Nešto veću od ostalih”, smatra Vujošević.

Osvrnuo se i na granatiranje, i opsadu Sarajeva, rekavši kako je glavni grad BiH “toliko bombardovan kako bi se tu koncentrisala bosanska vojska, a da bi mogle da se oslobađaju druge teritorije”.

“Kao da smo osvajali Albaniju. A to je bila naša zemlja – Jugoslavija. Šta smo onda osvojili”, pita Vujošević.

‘Imam pravo na ono što sam zaradio’

Za Nedeljnik je govorio i o tužbi koju je pokrenuo protiv Partizana, rakavši da ne razmišlja kako će “neko da gleda na to”.

“Ja sam to zaradio i na to imam i moralno i materijalno pravo. Pritom, Partizan nije više ono što je bio u moje vreme. Promenili su se ljudi, promenila se politička struktura, promenili su se ciljevi. Oni su pričali da su došli u dobru materijalnu situaciju, ali ja to nisam osetio. Niko se nije javio, mada ne bi to promenilo moj stav. Čekao sam dve godine, dovoljno je to čekanja. Verovatno su očekivali da osećam strah od publike da to uradim. Ja sam taj Partizan koji sam gradio jako voleo, ali tu ljubav nisam naplaćivao – naplaćivao sam svoj rad. Ovaj Partizan ima isto ime, ali skoro da nema nikakve veze s onim Partizanom… A kako će neko to da doživi, o tome ne razmišljam”, rekao je Vujošević.

Podsjetio je i da nikada nije govorio igračima da ne trebaju tražiti svoj novac, nego samo da “izguraju” sezonu do kraja. Govorio je i o “padu Kadinjače”, metafori za njegovo “rušenje” u Partizanu, navodeći da je značajnu ulogu u tome odigrala “izdaja iznutra”.

‘Šef’ je rekao da nema novca za Partizan

“Kadinjača je otprilike pala kad sam ja na takav način, uz izdaju, oteran. I u tome su učestvovali mnogi od tih ljudi i sigurno da me ne interesuju moralni stavovi onih koji svoju egzistenciju traže pokušavajući da postanu dvorjani i udvarajući se vođi. Oni su za mene moralno diskreditovani, jer ovo je zemlja u kojoj ne možeš da budeš predsednik kućnog saveta ako sa tim nije saglasan vođa. A ne nešto drugo”, rekao je Vujošević.

Govorio je i o tome kako je KK Partizan imao “neravnopravan tretman u odnosu na neke njegove konkurente i u odnosu na rezultate u tom periodu”.

“Pošto sam pričao o takvim stvarima stekao sam veliki broj neprijatelja. To je kulminiralo ukidanjem i tog malog broja sponzora i javljanjem od ‘šefa’ – šef naravno pod znacima navoda, jer moj šef nije – da dok sam ja trener Partizana neće se dobiti nikakvo sponzorstvo. I tada je smišljen scenario kako ja da budem oteran, a da ne ostane dug prema meni. Da me isprovociraju da odem”, naveo je Vujošević.

(Al Jazeera / Foto: Vesna Anđić, RSE)

Podelite ovu stranicu!