Đurić (DJB): Partokratija se hrani na račun standarda građana

01 Jul 2017

“Građani su se ‘stisli’ da bi se nahranila partokratija”

Poslanik pokreta Dosta je bilo u Skupštini Srbije Vladimir Đurić izjavio je da se partokratija u Srbiji “hrani” na račun standarda građana.

“Građani i privreda su isceđeni. Povećan je PDV, uvedena je akciza na struju. Građani su prisilno doprineli tom povećanju. Partokratija nije. Ona je nahranjena na račun standarda građana”, naveo je Đurić u autorskom tekstu za sajt Dosta je bilo.

Prema njegovim rečima, smanjenje plata i penzija nije dalo efekte ušteda. “Građani su se ‘stisli’ da bi se nahranila partokratija”, kazao je Đurić.

Ocenio je da najavljeno reformisanje Poreske uprave nije povećalo širinu zahvatanja, već je “dublje gurnuta ruka u džepove” onima koji su već obuhvaćeni naplatom fiskalnih prihoda.

On je optužio premijerku Srbije Anu Brnabić da je u skupštinskoj raspravi izgovorila “biser” kada je, tada kao ministarka, najavila da Elektroprivreda Srbije treba da uzme kredit od nemačkog KfW-a, iako EPS navodno na računu ima “deset puta više gotovine”.

“Ona je u raspravi izgovorila svojevrsni biser, koji ilustruje njene ekonomske veštine kao stručnjaka za marketing, iz kojeg ima master diplomu. Na pitanje zašto EPS uzima kredit, ako je tačno da na računu ima deset puta više gotovine, odgovorila je da se projekti ne finansiraju sopstvenim novcem, bez obzira da li ga imaš dovoljno, već se svakako uzima kredit”, kazao je Đurić.

On je ocenio da upravljati finansijama kompanije po principu „imao para, nemao – svakako uzmi kredit, uz garanciju svih građana“ nije moderno, već “rasipnički”. “Tuđ novac košta. Cena je kamata. Zašto bih ga kupovao, ako imam svoj?”, upitao je Đurić.

Prema njegovim rečima, struktura javnih rashoda u Srbiji nije popravljena, Srbija ima najnižu stopu investicija u regionu, uprkos enormnim subvencijama.

Vladimir Đurić je kritikovao Anu Brnabić zbog navoda u ekspozeu o digitalizaciji države i IT sektoru.

“Ako će premijerka privredni rast zasnivati na IT sektoru, onda ni ona ni cela vlada nemaju šta da rade. IT sektor je nastao samostalno. On nije uspešan zahvaljujući političarima, već uprkos njima. Pitajte naše samonikle IT kompanije koliko prihoda prave na našem tržištu i dobićete odgovor o uslovima poslovanja i investicionoj klimi u Srbiji. Tačno toliko će i većina od njih učestvovati u toj digitalizaciji države. Tačno tako će ta digitalizacija izgledati: u redovima za zdravstvene knjižice”, naveo je Đurić.

On je kritikovao vladu i nadležno ministarstvo jer “kriju” koncesioni akt i studiju isplativosti koncesije za Aerodrom “Nikola Tesla”.

“Pitanje je da li studija isplativosti uopšte i postoji. Transparentnost Srbija prinuđena je da ova dokumenta traži preko Upravnog suda i Poverenika za informacije od javnog značaja. Naivni su svi koji misle da će premijerka naterati vedete ove vlasti da ta dokumenta obelodane. Ni sudska presuda ih na to neće naterati. Voleo bih da grešim”, kazao je Đurić.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!