Dunavski dijalozi od 12. septembra u Novom Sadu

06 Sep 2017

U fokusu teme koje se odnose na pojedince u globalnom okruženju

Ovogodišnja manifestacija Dunavski dijalozi 2017. biće svečano otvorena 12. septembra u Novom Sadu pod geslom “Estetika intimnog”, a do 25. septembra na njoj će gostovati više od 30 umetnika koji će predstaviti svoje savremeno stvaralaštvo.

Direktorka festivala Vesna Latinović rekla je na konferenciji za novinare da će peto izdanje Dunavskih dijaloga i ove godine predstaviti savremene tokove u umetnosti, kroz nekoliko izložbi.

“Uprkos teškoćama u finansiranju, uspevamo da trajemo, uvereni smo da se razvijamo i da festival uvek donosi ponešto novo”, rekla je Latinović.

Prema njenim rečima, posetioci će moći da pogledaju izložbu savremene fotografije podunavskog regiona “Umetnost i estetika intimnog”, čiji će kustos biti Dejan Sluga iz Galerije “Photon” u Beču, a koja će od 12. avgusta biti postavljena u galeriji Spomen zbirka Rajka Mamuzića.

Kako je dodala, jedna od najatraktivnijih izložbi biće postavljena u pešačkoj zoni Novog Sada, u ulicama Zmaj Jovina, Miletićeva i Dunavska, a u pitanju je izložba umetničkih zastava iz podunavskog regiona pod nazivom “Danube Art Flags”.

Izložbe u okviru dela programa “Srpsko – crnogorski umetnički dijalozi”, biće postavljene u galeriji “Bel Art”, Malom likovnom salonu, galeriji SULUV-a i u galeriji Kulturnog centra Novog Sada.

Edukativna radionica namenjen učenicima srednjih škola, kao i izložba projekta “Cooperation extended”, koja predstavlja rezultate saradnje proistekle iz prethodnog izdanja festivala, biće održane u okviru pratećeg programa.

“Cooperation extended” izložba biće otvorena danas u galeriji Spomen zbirka Rajka Mamuzića, kustos izložbe je Maja Erdeljan, a gostuje 12 umetnika iz Austrije.

Umetnički direktor festivala Sava Stepanov rekao je da festival okuplja umetnike iz zemalja proširenog dunavskog regiona (Dunavski makro region), koje su na različitim nivoima razvoja, od zemalja članica EU, do onih koje to nisu.

“Od umetnika ove godine tražimo da prikažu i objasne teme koje se odnose na pojedince u globalnom okruženju. Naša izložba je po tome i jedinstvena, jer je sve manje koncepata koji se odnose na čoveka kao centralnu figuru“, kazao je Stepanov.

Publika će nakon svečanog otvaranja, na kojem će učestvovati novosadski književnik Laslo Vegel, moći da ide od otvaranja do otvaranja manjih izložbi u ostalim izložbenim prostorima.

“U tim šetnjama se dešavaju zapravo pravi dijalozi, rađaju ideje i buduća saradanja“, dodao je Stepanov.

Prema rečima organizatora, do sada je ova manifestacija ugostila više od 350 umetnika i kustosa, kao i predstavnike iz 15 zemalja proširenog Dunavskog regiona, među kojima su i Makedonija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina i Češka.

Izložbe i program Dunavskih dijaloga 2017. organizuje galerija Bel Art iz Novog Sada, uz podršku Grada Novog Sada, Pokrajinske vlade, Austrijskog kulturnog foruma u Beogradu i Fondacije Novi Sad 2021, odnosno projekta Novi Sad prestonica kulture 2021.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!