Đukić: U Vojvodini dodatne mere štednje

10 May 2009

Vojvođanska administracija uvela je mere štednje još 2004. godine i svake godine je smanjivala sredstva za funkci…

Izvršno veće VojvodineVojvođanska administracija uvela je mere štednje još 2004. godine i svake godine je smanjivala sredstva za funkcionisanje pokrajinske administracije, ali će sada i dodatno štedeti, izjavio je danas vojvođanski sekretar za finansije Jovica Djukić.
Djukić je za agenciju Beta rekao da Izvršno veće godinama na veoma štedljiv način raspolaže sredstvima, pa ukupan iznos namenjen administraciji ove godine iznosi svega 6,5 odsto budžeta Pokrajine.
“To ne znači da prostora za dodatnu štednju nema. Mi još nismo iscrpeli sve mogućnosti za nove uštede, pa smo dodatno smanjili troškove koji su ostali u budžetu, a pojedine troškove potpuno smo isključili”, rekao je on.
Djukić je ocenio da će se najbolji efekti reforme pokrajinske uprave osetiti kada Skupština Srbije usvoji Zakon o prenosu nadležnosti na Vojvodinu, jer će se tada jasno videti kako administracija može da bude još jeftinija, pošto će doći do integrisanja pojedinih pokrajinskih organa i institucija.
Govoreći o platama u pokrajinskoj administraciji, Djukić je rekao da su osnovice utvrđene odlukom Skupštine Vojvodine još 2001. godine i vezane su za rast inflacije, ali da ove godine plate neće porasti ni za visinu projektovane inflacije.
“Dodatnih smanjenja troškova sigurno će biti u Skupštini Vojvodine. Iniciraću ukidanje dnevnica za sve poslanike i zaposlene u Skupštini, kao i smanjenje ukupnih primanja, u proseku oko 20 odsto”, rekao je DJukić.
Izvršno veće Vojvodine odlučilo je 15. aprila da svi korisnici budžeta, do usvajanja rebalansa svedu aktivnosti na neophodni minimum.
Izvršno veće je Pokrajinskom sekretarijatu za finansije poverilo određivanje prioriteta i kvota za potrošnju sredstava, čime bi se obezbedilo funkcionisanje i nesmetan rad direktnih budžetskih korisnika u Pokrajini.
Odlučeno je i da pokrajinska vlada ne donosi, niti daje saglasnost na programe i druga akta za raspoređivanje sredstava iz privatizacije. Takođe, odlučeno je da korisnici budžeta ne mogu da donose odluke o dodeli sredstava putem javnog oglasa i konkursa ili javnih nabavki.
Prema projekciji rebalansa budžeta Vojvodine, koju je pripremio Pokrajinski sekretarijat za finansije, vojvođanskoj administraciji će, umesto sadašnjih 59,8 milijardi dinara, na raspolaganju biti 46 milijardi.
Planirani deficit od 23 milijarde dinara smanjen je na 6,6 milijardi, što će, prema rečima Jovice DJukića, biti ostvareno uzdržavanjem od potrošnje novca koji Vojvodina u ovoj fiskalnoj godini ima na svom računu, kao i dobijanjem dela novca od privatizacije NIS-a.
Gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić ponovio je da je država donela niz mera štednje, a da je jedna od njih i smanjenje transfernih sredstava.
U slučaju Novog Sada ta sredstva su između 150 i 180 miliona dinara mesečno, što je oko 10 odsto budžeta grada, rekao je Pavličić za agenciju Beta.
“Pokušaćemo sa merama koje smo mi doneli da nadomestimo ova sredstva, ali u svakom slučaju to će se odraziti na budžet grada”, kazao je Pavličić.
Prema njegovim rečima, taj problem su predstavnici Gradske uprave locirali i pre nego što je Vlada donela mere.
“Na plate u javnom sektoru trošimo negde oko sedam milijardi dinara na godišnjem nivou. Do sada je ta masa zarada povećavana u skladu sa inflacijom, a sada smo odlučili da ih zamrznemo i nećemo ih povećavati u 2009. godini”, najavio je Pavličić.
Dodao je da će Novi Sad, samo po tom osnovu, ako inflacija bude osam odsto koliko je i projektovana, uštedeti oko 600 miliona dinara.
“Trudićemo se da svi projekti koji su od vitalnog značaja za naš grad budu nastavljeni, a tamo gde ne budemo mogli da obezbedimo sredstva akcenat ćemo staviti na pripremu planske dokumentacije i pripremanje projekata”, najavio je Pavličić.
Kako je agenciji Beta rekao predsednik Skupštine Novog Sada Aleksandar Jovanović, slična je situacija i u gradskom parlamentu, s tim što se mere štednje u toj instituciji pre svega odnose na smanjenje troškova prezentacije.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!