Đukić kritikovao Cvetkovića zbog budžeta

23 okt 2011

Vojvođanska administracija realno upravlja samo trećinom budžeta, ali ni to ne u punom obimu

Vojvođanski sekretar za finansije Jovica Đukić kritikikovao je premijera Srbije Mrika Cvetkovića zbog izjave da Ustav ne propisuje ko treba da obezbedi sedam odsto prihoda za Vojvodinu.

„U Ustavu ne piše ni da treba da dišemo, ali mi to ipak činimo“, rekao je Đukić za današnji novosadski Dnevnik.

Prema njegovim rečima, nije dobro da se pribegava tumačenjima koja nemaju nikakvo uporište ni u pravnoj ni u ekonomskoj logici.

On je dodao da je donošenje zakona o finansiranju pokrajinskih nadležnosti neophodan uslov za izvršenje ustavne norme po kojoj Vojvodini pripada sedam odsto ukupnog budžeta Srbije.

„Vojvodina ne želi a niti može da uvodi dodatne poreze, jer nema zakonodavnu vlast, a porezi se utvrđuju zakonima. Vojvodina ne može da uvodi ni neke druge dažbine i dodatno opterećuje građane, jer bi to bilo i nepravedno i neustavno“, kazao je Đukić.

On je naveo da Vojvodina ne može ni da se zadužuje, jer bi i za to morala imati definisan trajni izvor finansiranja.

„Pa, znači li to da preostaje da se Vojvodina obrati nekoj drugoj državi? Naša država je Srbija i, naravno, obraćamo se Vladi Srbije“, objasnio je Đukić.

Prilikom nedavnog usvajanja rebalansa budžeta Srbije usvojen je amandman Saveza vojvođanskih Mađara po kojem Republika mora da isplati pokrajini dug od oko osam milijardi dinara do 15. decembra ove godine.

Đukić je rekao da će se tim novcem omogućiti da pokrajina izmiri najveći deo dugova prema građevinskoj operativi, ali i da se pokrenu neke nove investicije, preko Fonda za kapitalna ulaganja Vojvodine.

On je naveo da ne očekuje da će finansiranje Vojvodine zakonski biti rešeno ni do kraja ove godine, tako da će se i naredni budžet utvrđivati kao i dosad.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!