Đukić: Ignorišu Vojvodinu

07 Aug 2009

Bivši predsednik Izvršnog veća Vojvodine Đorđe Đukić ocenio je da odnos centralne vlasti prema vojvođansko…

djukic1.jpgBivši predsednik Izvršnog veća Vojvodine Đorđe Đukić ocenio je da odnos centralne vlasti prema vojvođanskom statutu, koji već gotovo godinu dana čeka potvrdu republičkog parlamenta koja je sve manje izvesna, “zabrinjavajući”, jer se time “šalju vrlo loše poruke građanima”. U izjavi za “Dnevnik” Đukić je kazao da “takvo ignorisanje Pokrajine i njenih institucija obeshrabruje svakog”, te da bi efekti mogli biti pogubni, ne samo za Vojvodinu nego i za Srbiju u celini.
– Zato to ignorisanje Vojvodine mora brzo da se razreši kako nepoverenje između dva nivoa vlasti i sve dublji jaz ne bi ozbiljnije destabilizovali političku scenu. Ali, ne samo političku, jer taj jaz, bojim se, ne nastaje samo između političara i političara nego i između građana – istakao je on.
Đukić, koji je bio i dugogodišnji funkcioner DS-a, ocenio je da nedavna oštrija reakcija vojvođanskih demokrata na kritike statuta koje je izneo njihov stranački kolega, ministar Milan Marković, pokazuje da u toj stranci očigledno više ne mogu da međusobne razmirice reše unutar partije.
– To govori da nešto nije dobro u njihovoj unutarstranačkoj komunikaciji – smatra on.
Nije želeo da procenjuje koliko bi “slučaj statut” mogao dovesti do ozbiljnijih turbulencija u DS-u i podela između Pokrajinskog odbora i stranačke centrale. Ocenio je, pak, da će zbog nesuglasica i oklevanja u DS-u kod usvajanja vojvođanskog statuta, na uštrb te stranke profitirati neke druge stranke u Pokrajini.
– Činjenica je da u DS-u već neko vreme postoji oklevanje, ali i lutanje kad je reč o statutu. Ne zna se šta se hoće, pa je tako i vrh DS-a tim podovodom pričao jednu priču, pa onda drugu, pa sad priča treću, a javnost to vidi. Ne znam da li će to dovesti do ozbiljnijeg sukoba između Pokrajinskog odbora i Glavnog odbora i Predsedništva DS-a, ali sam siguran u to da će zbog tog sukoba ojačati druge partije u Vojvodini – kazao je Đukić.
On je naveo i da nakon perioda u kojem je on bio na čelu pokrajinske vlade, za vreme vlasti Koalicije DOS-a, gotovo ništa nije učinjeno na proširenju nadležnosti Vojvodine, uz podsećanje na to da je u tom periodu usvojen “omnibus-zakon”, koji je i danas na snazi.
– Taj korak koji smo učinili nije bio naročito veliki, ali s obzirom na tadašnje uslove u kojima se sistem praktično gradio ispočetka, pogotovo kad je reč o položaju Vojvodine, a još više sagledavajući sve iz današnjeg ugla, mislim da smo napravili značajan pomak kad je “omnibus-zakonom” Vojvodina dobila određeni set nadležnosti – naveo je Đukić.
Dodao je i da je u tom periodu komunikacija između članova pokrajinske i Republičke vlade bila izuzetno dinamična, te da je pokrajinsku Banovinu u periodu utvrđivanja zakona o nadležnostima APV jednom prilikom posetio kompletan sastav Republičke vlade, što je, po njemu, bilo demonstracija korektnih odnosa centralne vlasti prema vojvođanskim institucijama.
– Danas, kad su institucije koliko-toliko sređenije, bilo bi mnogo jednostavnije učiniti korak dalje od tog omnibusa, a što je omogućeno i novim Ustavom Srbije. Ali, nažalost, ipak nije urađeno ništa. I postavlja se pitanje kako je moguće da republički organi vlasti tako direktno krše Ustav kad je reč o predloženom statutu Vojvodine i šta tek onda obični građani mogu da izvuku kao poruku iz toga. Izgleda da je ovde mnogo veći prekršaj kad neko iz samoposluge ukrade kutiju “plazma” keksa, nego kad krši sam Ustav – istakao je Đukić.

(Dnevnik)

Podelite ovu stranicu!