- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Dug Srbijagasu 100 miliona evra

Predsednik Upravnog odbora Poslovnog udruženja „Toplane Srbije“ Milovan Lečić izjavio je danas da očekuje da grejna sezona počne 15. oktobra i pored toga što toplane Srbijagasu duguju 100 miliona evra.

„Nadam se da ćemo naići na razumevanje i postići dogovor o reprogramu dugova sa Srbijagasom“, rekao je on na konferenciji za novinare nakon sednice Upravnog odbora u Novom Sadu i dodao da se nada da će biti i dovoljno mazuta, iako su rezerve nešto manje nego lane i iznose oko 6.000 tona.

Lečić je rekao da su sve probe u toplanama počele i da očekuje da, bez obzira na minimalna ulaganja u pojedinim toplanama u Srbiji, grejna sezona počne u predviđeno vreme 15. oktobra.

Prema njegovim rečima, toplane trenutno ne duguju ništa Naftnoj industriji Srbije, dok građani toplanama duguju oko 80 miliona evra. Trenutni dug privrede prema toplanama Lečić nije saopštio.

Lečić nije želeo ni da licitira oko povećanja cena usluga u pojedinim toplanama, rekavši da cene neminovno moraju da prate cenu energenata i da je to jedini izlaz za toplane u Srbiji.

„Cene od grada do grada u Srbiji ne mogu se porediti, jer one zavise od klimatskih zona, koje se razlikuju od Subotice do Vranja, ali i cene energenata koji toplane koriste“, rekao je Lečić i precizirao da je u Srbiji trenutno najjeftinije grejanje na ugalj.

Direktor Novosadske toplane Vladimir Jelić rekao je da je to javno preduzeće potpuno spremno za početak grejne sezone, jer su tokom leta rekonstruisani najkritičniji delovi vrelovodne mreže, remontovani svi kotlovi i nabavljena neophodne količina energenata.

„Grejanje će početi 15. oktobra i imaće ga svi koji su izmirili svoje obaveze. Oni koji to nisu biće isključeni sa sistema, jer moramo voditi računa o onima koji redovno plaćaju“, rekao je Jelić i dodao da su Novosađani u samom vrhu u Srbiji po redovnom plaćanju računa za grejanje.

Jelić je rekao da dug privrede i građana prema Novosadskoj toplani trenutno iznosi 2,2 milijarde dinara, dok preduzeće Srbijagasu i Panonskim termoelektranama-toplanama duguje oko 1,9 milijardu dinara.

„Ako bi pred početak grejne sezone došlo do poskupljenja gasa, smatramo da poskupljenje grejanja nije rešenje, već bi iz budžeta grada trebalo da odvoji deo sredstava kojim će se finansirati naše poslovanje“, ocenio je Jelić.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!