Dubravka Stojanović: Po populizmu Balkan prednjači u Evropi

26 dec 2017

"Populistički režimi su se, sa kratkim pauzama, reprodukovali tokom 20. veka, preko socijalizma, Miloševića, do Aleksandra Vučića"

Istoričarka Dubravka Stojanović ocenila je da je populizam jedna stvar u kojoj je Balkan bio u prednosti nad Evropom, u predgovoru njene knjige o populizmu, a koji je objavila na portalu „Peščanik“.

„Konačno jedna stvar u kojoj je Balkan bio u prednosti u odnosu na Evropu! Populizam. Od kad se ta reč pojavila u masovnoj upotrebi spremam se da Srbiju, a možda i ceo Balkan, proglasim avangardom populizma. Da pokažem da i mi u nečemu prednjačimo, da i mi možemo nekome da objasnimo šta im se sprema, šta vi, latecomersi, treba da očekujete, kako da postupate!“, navela je Stojanović.

Ona je navela i da su počeci populizma u Srbiji u ranim 70-im godinama 19. veka, u narodnjačkom socijalizmu Svetozara Markovića i radikalizmu Nikole Pašića.

„Posle toga takvi režimi su se, s veoma kratkim pauzama, reprodukovali tokom 20. veka, preko socijalizma, Miloševića, do Aleksandra Vučića. To mi i daje ovu superiornost s kojom sam nastupila, jer imam taj know how koji vi tek sričete“, navela je istoričarka.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!